Петролът поскъпва с 5% след изненадващо решение на "ОПЕК+" да запази производството непроменено

  • 04 март 2021 21:54

  • 19508
  • 0
Петролът поскъпва с 5% след изненадващо решение на "ОПЕК+" да запази производството непроменено
© gettyimages

Петролът поскъпва с около и над 5%, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +", изненадващо решиха да запазят текущите производствени нива и през месец април.

Мнозина анализатори и търговци предполагаха, че по-високите цени на черното злато ще накарат членовете на "ОПЕК +" да договорят известно увеличение на съвместното производство, предаде БНР.

Нефтът поскъпна до $66 за барел

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май нарастват с 4,8% към $67,15 за барел, като след решението на "ОПЕК+" дори нараснаха за кратко до нов 14-месечен връх от $67,75 за барел - най-високо ценово ниво от януари 2020 г. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през април пък поскъпват с малко над 5% към $ 64,40 за барел, като за сега удариха ценови връх в рамките на днешната търговия около $64,86 за барел - също най-високо ниво от първите дни на 2020 г.

Междувременно енергийният министър на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз бин Салман потвърди, че най-големият петролен износител удължава доброволното си намаляване на производството с 1 млн. барела на ден и през април, като през следващите месеци ще реши кога постепенно да премахне този свой ангажимент.

В рамките на днешното споразумение на "ОПЕК +" е позволено на Русия и Казахстан да увеличат умерено техните производства на петрол.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини