ОПЕК повиши леко прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 година

13 април 2021 16:21

ОПЕК повиши леко прогнозата си за търсенето на петрол през 2021 година
© Getty images
273 0

Във вторник ОПЕК повиши слабо прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол тази година, разчитайки на отслабване на коронавирусната пандемия, съобщи БНР.

В новия си месечен доклад Организацията на страните износителки на петрол вече очаква търсенето на суров петрол през 2021 г. да нарасне с 5,95 млн. барела на ден (повишение с 6,6% спрямо година по-рано), като това представлява леко увеличение със 70 000 барела на ден спрямо прогнозата през март.

Петролният картел изчисли, че търсенето в световен план ще бъде средно около 96,5 млн. барела на ден през цялата настояща година.

Прогнозираното увеличение на петролното търсене през втората половина на 2021 г. се очаква да бъде в резултат от по-силното икономическо възстановяване благодарение на допълнителни стимулиращи икономиките мерки, облекчаване на противоепидемичните ограничения, както и усилията за масова ваксинация предимно в рамките на страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Петролът поевтинява след скок на запасите на бензин в САЩ

ОПЕК обаче понижи прогнозата си за потреблението на петрол през второто тримесечие най-вече поради последния набор от Covid локдауни, наложени в европейските членове на ОИСР.

В същото време петролният картел повиши и прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. до 5,4% от предишна оценка за повишение с 5,1%, приемайки, че въздействието на пандемията ще бъде "до голяма степен ограничено" до началото на втората половина на годината.

Според последния доклад на ОПЕК, БВП на САЩ ще нарасне с 5,7% през 2021 г., докато икономиката на еврозоната с 4,3%, а БВП на Китай се очаква да скочи с 8,4 на сто. И все пак организацията предупреди, че прогнозата остава "помрачена от несигурността", свързана с разпространението на вариантите на коронавируса и темпото на ваксинация.

ОПЕК преразгледа и своята глобална оценка за спада на световната икономика през 2020 г., отчитайки "по-доброто от очакваното действително представяне" на няколко значими икономики и сега очаква свиване на глобалния БВП с 3,5 на сто.

Петролът поскъпва с около 1% през днешната търговия. Фючърсите на петрола брент с доставка през юни нарастват с 1,05% към $64,0 за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май се повишават с 0,95% към $60,30 за барел.

Novini.bg
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини