Петролът поевтинява след отлагане на срещата на ОПЕК+

Петролните фючърси поевтиняват с около 2%, след като Организацията на страните износителки на петрол обяви, че ще отложи за четвъртък планираната за днес среща със съюзниците, начело с Русия, в формата "ОПЕК +".

"Липсата на напредък на срещата "ОПЕК +" разклаща доверието на търговците, тъй като всички бяха приели, че срещата тази седмица е просто формалност и че удължаването на настоящите съкращения на производството е с предрешен край", коментира Маниш Радж, главен финансов директор в Velandera Energy.

Петролът нараства към най-високи ценови нива от март

"Продължаващите през тази седмица преговори между членовете на "ОПЕК +" предполагат за наличието на нестабилност в петролния алианс и следователно се отразяват негативно на цените на петрола", допълни той. След информацията за отлагане на срещата във формата "ОПЕК +", фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през януари поевтиняват с близо 2% към $44,50 за барел, докато януарските фючърсите на петрола Брент се понижават с 1,2% към $47,35 за барел, съобщава БНР.

По план членовете на "ОПЕК +" трябваше да решат на среща във вторник дали да удължат с няколко месеца от началото на следващата година договореното към момента съкращаването на петролните добиви със 7,7 млн. барела на ден, или от 1-ви януари да влезе в сила планираното от тях през лятото облекчаване на тези съкращения с 2 млн. барела на ден. Срещата обаче беше отложена за четвъртък, когато се очаква лидерите на ОПЕК да се срещнат с топ руски производители, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Самият ОПЕК имаше за цел да постигне споразумение в рамките на картела още в понеделник, но се забави поради продължаващите различия между производителите от Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, и Русия от друга страна относно неспазване на предишно договорените съкращения, посочва финансово издание.

"Докато Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ стриктно спазваха своите ангажименти, те настояват всички останали членове на алианса да спазват ангажиментите си, преди да бъдат договорени нови удължения", посочи Маниш Радж.

Днешното поевтиняване на петрола е факт въпреки поредната инвеститорска еуфория на останалите капиталови пазари относно новините, свързани с ваксините срещу коронавирус.

Коментари

  1. 2020.12.04 | 09:58
    А защо на бензина у нас се вдига цената - ясно е нали!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет