Уганда засили военното и полицейско присъствие в столицата заради протест

pixabay
share

Заради планиран протест властите в Уганда разположиха военни и полицаи около парламента и центъра на столицата Кампала, предаде "Ройтерс".

Младежи са планирали протест пред парламента срещу корупцията и нарушенията на човешките права от страна на правителството на президента Йовери Мусевени.

Военните са разположени около парламента, след като полицията забрани протеста понеже имала разузнавателна информация, според която младежи с престъпни нагласи може да го плячкосат и вандализират. Всички пътища към парламента са блокирани, като служители по сигурността разрешиха достъп само на депутати и персонал.

Армията на Уганда залови експерт по самоделни взривни устройства, част от бунтовническа организация, свързана с ИД

Хората, които работят наоколо се оплакват, че трудно стигат до работните си места, като един от работещите коментира, че столицата прилича на "военна зона" заради засиленото военно и полицейско присъствие. 

На 22 юли пък полицията запечата и офисите на най-голямата опозиционна партия, като я обвини, че се е мобилизирала за протестите, и задържа някои партийни служители, включително депутати. Партията отрече да организира шествието, но заяви, че го подкрепя.

Опозиционни лидери и правозащитници, които твърдят, че присвояването и злоупотребата с държавни средства са широко разпространени в Уганда, отдавна обвиняват Мусевени, че не е преследвал корумпирани висши служители, които са политически лоялни или свързани с него.

Мусевени многократно е отричал да оправдава корупцията и казва, че когато има достатъчно доказателства, виновните биват преследвани, например депутати и дори министри.

Водещи новини

Още новини