Откриха огромни залежи на природен газ в Африка

share

Открития на огромни залежи на природен газ край бреговете на Източна Африка имат потенциала изцяло да преобърнат икономиките на страните в региона, съобщава bTV, позовавайки се на АФП.

По данни на Американската агенция за геоложки изследвания, количеството природен газ отвъд бреговете на Източна Африка надхвърля 12,5 трилиона куб. м., което е с 50% повече от залежите на Саудитска Арабия.

Според главния изпълнителен директор на консултантската компания „Global Pacific” Дънкан Кларк, това откритие ще доведе до изграждането на предприятия за добив на втечнен природен газ и ще даде на региона потенциал, сравним с този на Северозападния шелф на Австралия, където добивът на природен газ възлиза на 23 млрд. куб. м. годишно.

Базираната в Хюстън, щата Тексас, компания за добив на природни ресурси „Аnadarko” вече предлага да инвестира 15 млрд. долара за изграждането на заводи за добив на втечнен природен газ.

Съвместни проучвания на норвежката компания „Statoil” и британската „British Gas” разкриха други близо 500 млрд. куб. м. природен газ в Танзания.

Въпреки опасенията за ограничената си инфраструктура и липсата на квалифицирани работници, правителството на Мозамбик заяви, че до пет години газовата индустрия ще представлява 13 процента от икономиката на страната.

Компаниите-инвеститори се притесняват, се правителствата на източноафриканските страни могат да наложат прекалено големи такси върху природния газ. Таксата на Мозамбик за момента е 12,8%.

Водещи новини

Още новини