Четиримата от МНС, задържани в Либия, са в добро здраве

share

Четиримата членове на делегация на Международния наказателен съд /МНС/, които от 7 юни са задържани в либийския град Зинтен, увериха пратеници на съда, че са в добро здраве и към тях се отнасят добре. Това обяви МНС в комюнике, цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Няколко представители на МНС, придружавани от дипломати от Австралия, Испания, Ливан и Русия, се срещнаха за кратко с четиримата задържани във вторник, в присъствието на представители на местните власти и либийския главен прокурор, се уточнява в комюникето.

На 7 юни четирима сътрудници на МНС, сред които австралийската адвокатка Мелинда Тейлър, бяха задържани в Зинтан, където отидоха да посетят в затвора сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам. Те са обвинени в шпионаж заради опит да разменят недекларирани документи със Сейф ал Ислам. Според бившите бунтовници от Зинтан, които държат четиримата в ареста, Тейлър носела шифровано писмо от един от най-издирваните от либийското правосъдие хора - Мохамед Исмаил, бивша дясна ръка на Сейф ал Ислам.

Лидерът на военизираната Зинтанска бригада Аладжми ал Атири заяви, че делегацията ще бъде освободена само след обстоятелствени разпити и разследване, съобщи ИТАР-ТАСС. Освен Тейлър, в ареста в Зинтан се намират ливанската Хелен Асаф, руснакът Александър Ходаков и испанецът Естебан Пералта Лосия.

Съветът за сигурност на ООН призова либийските власти незабавно да освободят четиримата членове на МНС, посочва Асошиейтед прес. Съветът изрази сериозното си безпокойство от задържането им и подчерта, че Либия е задължена съгласно резолюция на ООН да "сътрудничи напълно и да осигури необходимата помощ на МНС".

Водещи новини

Още новини