Серия трусове в Египет

share

Серия подземни трусове с магнитуд от 4,1 до 5,6 бяха усетени днес в Египет, предаде ИТАР-ТАСС.

Сеизмичната лаборатория в Хелуан съобщи за два последователни труса с магнитуд 5,6 и 5,2 в района на област Кайро. Няма данни за жертви и разрушения. В самата столица трусовете са усетени само в някои райони. По данни на сеизмолозите това са били отзвуци от по-мощното земетресение с магнитуд 6,1 по-рано днес в Югозападна Турция.

По обяд местно време са били усетени трусове и в курорта Шарм ел Шейх на Червено море, като епицентърът на подземните трусове с магнитуд 4,1 е бил на 22 км югозападно от курортния град на дълбочина 12 километра. Няма пострадали и разрушения.

В последно време в Египет се забелязва засилване на сеизмичната активност, отбелязва ИТАР-ТАСС. Няколко земетресения имаше миналата година както в района на Шарм ел Шейх, така и в друг курортен град, Хургада. В края на декември трусове имаше на Юг с магнитуд 4,2. Днешното земетресение в Турция беше регистрирано в няколко турски провинции и в град Измир. Земетресението е усетено в Северен Кипър и на гръцкия остров Родос. Няма данни за жертви и разрушения.

Това беше най-голямото от поредица от около 40 малки труса по турското крайбрежие на Егейско и Средиземно море през последните 24 часа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на истанбулската обсерватория. Земните трусове са всекидневие в Турция, която се намира на кръстопът на геоложки разломни линии. Миналия октомври над 600 души загинаха в източната провинция Ван след земетресение с магнитуд 7,2 и силни вторични трусове.

Водещи новини

Още новини