Нападателите на летището в Триполи се съгласиха да го напуснат

share

Въоръжените мъже, които превзеха летището в Триполи и блокираха трафика там, се съгласиха да го напуснат, след като получиха гаранции от управляващия Преходен национален съвет, че ще бъде започнато разследване за отвличането на техния командир, предаде ДПА.

Нападателите са от бригадата "Ауфиа" от град Тархуна, на 80 км югоизточно от Триполи. Те превзеха летището в Триполи в знак на протест срещу отвличането на един от техните лидери - Абу ал Хабаши. Въоръжените мъже стреляха във въздуха и предизвикаха паника сред пътниците и персонала на летището. Един летищен работник е бил леко ранен.

Нападателите нахлуха на аерогарата през една от пистите. Те се придвижиха в конвой от бронирани коли и танкове, оборудвани с тежко оръжие и принудиха пътниците да слязат от самолетите, готвещи се за излитане, припомня ДПА. Заради атаката властите започнаха да отклоняват полетите към военното летище на Триполи.

Нападението става само две седмици преди произвеждането на първите парламентарни избори в Либия от 1969 г. насам, припомня ДПА. Вотът е насрочен за 19 юни, когато либийците ще трябва да изберат 200 депутати в учредително събрание, което ще изготви нова либийска конституция, припомня Асошиейтед прес.

Водещи новини

Още новини