Вкусните спомени не си отиват никога!
А ако сме имали от кого да научим рецептите на ястията, белязали миналото ни, със сигурност днес ще готвим не само апетитно, но и практично: с по-малко разходи от семейния бюджет, пише сп. "Кулинарен журнал".
Ето и три рецепти от бабиния тефтер:
Картофени кюфтета с праз
Време: 45 минути, порции: 4
Продукти:
- 5,6 едри картофа;
- 3 стръка праз;
-100 г сирене;
- 3 яйца;
- магданоз;
- сол и млян черен пипер (на вкус);
- 2 с.л. брашно;
- 4-6 с.л. олио.
1. Сварете картофите, обелете ги и в купа ги настържете на едро. В тенджерка с подсолена вода сложете нарязания на ситно праз и го сварете до омекване.
2. Отцедете праза добре и го смесете с картофите. Прибавете настърганото сирене, яйцата, наситнения магданоз, черен пипер и сол, ако има нужда.
3. Омесете хубаво съставките и оформете кюфтетата. Оваляйте ги в брашното и ги изпържете в силно загрятото олио.
Пилешки дробчета на фурна
Време: 45 минути, порции: 4
Продукти:
- 3-4 с.л. олио;
- 2 глави кромид;
- 300 г пилешки дробчета;
- 1 ч.ч. червено вино;
- 2 с.л. доматено пюре;
- сол и млян черен пипер, на вкус.
1. Загрейте олиото в тенджерка и сложете в него да се запържва нарязания на ситно кромид.
2. Щом стане златист, добавете измитите и добре отцедени дробчета, Оставете ги няколко минути да се запържат и сипете виното.
3. Дръпнете настрана тенджерката и овкусете с доматено пюре, сол и пипер, Прехвърлете дробчетата в тавичка и сложете да се запекат в умерена фурна за около 5-8 минути.
4. Поднесете порциите, поръсени с едро нарязан магданоз.
Паприкован карфиол със сиренен сос
Време: 40 минути, порции: 4
- 2 глави карфиол;
- сол, на вкус;
- 2 с.л. червен пипер;
- 1 с.л. масло;
- 1 с.л. брашно;
- 1 ч.ч. прясно мляко;
- 1 ч.ч. ситно натрошено сирене.
1. Накъсайте карфиола на розички и ги пуснете да се сварят в подсолена вода. Щом омекнат, ги извадете и отцедете в гевгир. Оваляйте ги в червения пипер и оставете настрана.
2. За соса във водата, в която е врял карфиолът, пуснете маслото да се разтопи. Размийте брашното в малко студена вода и го разбъркайте внимателно. Сипете млякото.
3. Оставете да поври 10-15 минути, докато сосът се посгъсти. Прибавете сиренето и хубаво разбъркайте, докато се разтопи.
4. Наредете паприкования карфиол в голяма чиния и го залейте със соса. Поднесете, докато е топъл.