В градината: кои са най-лесните за отглеждане билки?

  • 20 юни 2024 17:31

  • 3041
  • 2
В градината: кои са най-лесните за отглеждане билки?
© Pixabay

Билките в градината са чуден свят, съчетаващ ухания и полезни свойства. Като бонус - получаваме насладата да се грижим за живи растения. 

Салати и леки храни, изискани ястия или непретенциозни такива - всички се променят осезаемо, когато добавим в тях градински билки. Подправяме храната си, лекуваме се или просто украсяваме градината с тяхна помощ.

Повечето от билките в градината са непретенциозни, не предполагат особени градинарски умения, за да се грижим за тях. Само малко внимание от наша страна и ще имаме много свежест в дома и на масата.

Кои растения привличат богатство, здраве и щастие?

Кои са лесните за отглеждане билки в градината и полезни за много нужди?

Босилек

Тази ароматна билка не е само подправка за пицата, а и едно от най-бързо растящите градински растения. Всяка седмица дава по 1-2 нови листа. Много е издръжлива. При всяко подрязване расте по-интензивно, пише kaktus.bg. 

Мента

Смята се, че това е най-лесната за отглеждане билка. Расте толкова бързо, че е най-добре да се гледа отделно от други видове. Надделява над останалите, но ароматът и ползите на ментата са известни и многобройни.

Дафинов лист

Това силно ароматно храстче трябва да се отглежда подхранвано от компост. Сладкият аромат, който се освобождава, когато листото се откъсне, лекува главоболието. Подхранването му е забавно - с утайка от кафе и остатъци от яйца. Освежава въздуха, ако се внесе в помещение.

Риган

Тази билка е изключително популярна в кухнята на гърци и италианци. Причината е, че расте в прекрасно сух и горещ климат, какъвто предлагат тези места. В нашите градини не се нуждае от много вода и расте бързо, стига да се подрязва. Много миролюбиво растение, което е истинска наслада за всяка градина и за всяка кухня.

Мащерка

Бързо растящото многогодишно растение, което може да се засажда дори през зимата, издържа на студа и е превъзходна подправка както за топли зимни напитки, така и за летни салати - това е мащерката, характеризирана накратко. За никого не е тайна, че мащерката е сред най-използваните и търсени билки у нас, затова никоя градина не минава без нея.

Градински чай

Много устойчиво на суша и измръзване растение. Много полезно освен това, защото отблъсква вредители по градинските насаждения, лесно се захваща и пречиства въздуха, ако се изгорят изсушени листа от него. Приложението му в кулинарията е известно на всички.

Розмарин

Розмаринът е още един чудесен градински храст, който е идеален за външна бариера, защото може да порасне доста, ако не се подрязва често. Иначе е много ароматна билка, а етеричното масло има много широка употреба за лечебни и козметични цели.

Див лук

Дивият лук е цъфтящ вид и образува помпонче на върха на стеблото си в сладко розов цвят. Инвазивен вид е и превзема лесно градината, но създава настроение в нея, а освен това казват, че предпазва от зло и е добре да се сее близо до прага на къщата.

Кориандър

Ако сте чували да се споменава за мексиканския магданоз, това е кориандър. Много ароматна подправка, която не изисква много поливане. Ароматът му е силен, но не много устойчив, затова се препоръчва да не се суши, а да се ползва винаги в прясно състояние.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3041 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.21 | 00:24

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Аврам

2024.06.21 | 20:02

2
А бе кой го интересува? Хайде стига с тези глупости

Добави коментар

Водещи новини