Огромна зала, датираща от бронзовата епоха, е открита в Германия

Pixabay
share

Огромна зала, датираща от бронзовата епоха, е открита при разкопки в близост до известен древен погребален комплекс, северозападно от Берлин, предаде ДПА. 

Службата за опазване на паметниците на културата в Бранденбург обяви, че структурата, открита в района на Пригниц, е най-голямата по рода си сграда от северната бронзова епоха от около 2200-800 г. пр. н. е.

Смята се, че това е била зала за срещи на владетел с размери 31 на 10 метра.

Археологът Франц Шопер казва, че това е "наистина голяма, впечатляваща находка", като стените на сградата са направени от дървени дъски и имат глинена мазилка. Покривът е със слама, а поради размера на сградата специалистите предполагат, че е имала допълнителни етажи за живеене и съхранение.

Във вътрешността на западната половина на постройката е имало централно разположено огнище, а на северната дълга стена е открит миниатюрен съд, за който се смята, че е бил за ритуално жертвоприношение.

В дълбоките недра на Земята има останки от огромен първичен сблъсък

Археологът Имо Хеске от университета "Георг Аугуст" в Гьотинген, който няколко години консултира разкопките, смята, че сградата е от  X - IX в. пр. н. е. 

В периода 1800-800 г. пр. н. е. има само две други сгради от този тип на територията между Дания и Южна Германия, казва експертът.

Миналата година Фондацията за научни изследвания в Германия обеща финансиране в размер на 300 000 евро за по-нататъшни разкопки.

Погребален комплекс от IX в. пр.н.е., открит край град Зедин, се смята за един от най-важните в северната част на Централна Европа. Обектът е намерен през 1899 г. по време на работа за добив на камъни, припомня ДПА.

Водещи новини

Още новини