Бродили ли са великани по българските земи?

Pixabay
share

Със сигурност всеки е чувал истории за титани и великани – за Прометей, дал огъня на хората, за филистимеца Голиат, победен от малкото момче Давид, великанът от приказката за Джак и бобеното зърно и много други. Великаните са срещани като персонажи в митове, легенди и приказки от всички краища на света – има ги в скандинавската, римската и гръцката митология.

От научна гледна точка на много места по света са откривани артефакти и скелети, които показват, че наистина в древни времена са съществували доста високи хора, но все още се водят спорове дали описаните в митологиите гиганти наистина са вървели по Земята.

Информацията за родни великани е оскъдна, но все пак не липсват сведения, че и тук някога са се разхождали триметрови човеци.

На Земята е имало великани, откриха ги в Еквадор

Нашенски къпинчовци

От родния ни фолклор за великаните е останало нарицателното къпинчовци, защото били толкова високи, че не виждали къпините в краката си. От тях те се спъвали, падали и умирали. Следи от гигантски стъпки са устояли на времето и могат да бъдат видени по запазените каменни светилища. Друг е въпросът дали наистина гигантът е стъпвал по тези места или вдлъбнатини са направени като древна рисунка от първите, ходили по земите ни.

Великаните от Рила планина

Един древен мит за нашенски великани разказва как са се появили Седемте рилски езера. Високо в планината Рила може да се забележи скала с форма, наподобяваща фигурите на двамата влюбени с огромни размери. Легендата отпреди хиляди години разказва как в красивата Рила планина живеели великани – мъж и жена. На тяхната голяма любов и райски дом се радвали всички стихии и целият свят. Един ден зли сили минали покрай дома им, завидели на тяхното щастие и решили да унищожат всичко. Изпратили бедствия на Земята - черни облаци, силни ветрове и земетресения. Великанът защитавал с всички сили райското кътче, но загубил борбата със стихиите. От тъгата на жената великан тръгнали големи сълзи към долините и образували кристалните седем езера.

Откриха костите на великан, живял преди 200 години

Демир Баба

Друга запазена история за нашенски великан е тази за Демир Баба. Тя звучи колкото измислена, толкова и реална, защото този светец за християни и мюсюлмани, има съществуваща и днес гробница. Според местните от селата в Лудогорското плато Малък Поровец и Свещари (община Исперих), някъде през XVI век, е живял исполинът-добряк Демир Баба. Железният баща, както го наричат, бил висок около 3 метра и имал необикновена сила. Няма точни исторически сведения за Демир Баба, но в народната памет той остава с разказите за неговите подвизи и добрини.

Извор с лечебна вода

Най-разпространената легенда е за извора Беш пармак – Пет пръста, за чиято вода се вярва, че е лековита. По време на страшна суша хората се обърнали към своя покровител за помощ. С голите си ръце той разбил земята и от нея бликнал извор с лечебната вода.

Има ли по нашите земи кости на великани?

В България науката говори за високи хора, без да ги характеризира като великани и това е разбираемо. Въпреки че повечето гръмки заглавия за открити гиганти по родните ни земи не отговарят на истината, при археологически разкопки на няколко места в страната наистина има открити гробове на много високи хора. За тях в повечето случаи се смята, че са били номади – пришълци от степите, а високият им ръст може би се дължал на начина им на живот и храната, която била по-богата от тази на местните значително по-ниски хора.

Ловци на трупове: Скелети на джуджета и великани са най-ценни

През 2011 г. при добиване на инертен материал в близост до крепостта Русокастро край Бургас са засегнати гробове от голям некропол с два хоризонта, принадлежащ на едно от подградията на крепостта. Пет години по-късно по време на разкопки, които имат за цел допроучване на цитаделата, се заговаря за открити скелети на гиганти от по над 2 метра.

Телата в единия от хоризонтите са полагани в изсечени в скалата правоъгълни ями. Някои от откритите скелети в тези ями са с доста големи размери – тяхната дължина била около180-183 см., което означава, че приживе хората са били високи по поне 195-200 см. От Регионалния исторически музей в Бургас тогава уточняват, че явлението е рядко срещано за средните векове, но не и необичайно и не може да се говори за гигантизъм.

При разкопки в ямболско и самоковско също са откривани некрополи с тела на хора с висок ръст, като основно заключенията са, че се касае за над 207 см. Ръстът не може да бъде изчислен с точност, тъй като времето или други неблагоприятни условия са оказали своето влияние върху костите. Въпреки това, учените могат да предположат, че се касае за хора високи над 2 метра.

Ръстът може да се дължи на патология

Освен на обилното и богато меню, огромният ръст може да има и друго обяснение. Навярно тази теория ще разочарова мнозина, но необичайно високите размери от древността биха могли да се обяснят с болестно състояние, което съществува и днес. Касае се за е заболяването акромегалия, причинено от повишената секреция на растежен хормон, с което височината на човек може да достигне до близо 3 метра.

В Русия откриха останки на древни великани

Заболяването води до намалена продължителност на живота, тъй като оказва влияние върху сърдечно-съдовата и дихателната системи. В днешно време лечението може да бъде медикаментозно или хирургично, но в древността болестта е водила до летален край в млада възраст. Не е изключено именно това заболяване да е причина за извънредните размери на хората, които ще открием и по нашите земи, пише vesti.bg.

Водещи новини

Още новини