Ементалът е чувствителен към музиката - това е заключението от продължил няколко месеца експеримент на Висшето училище по изкуствата в Берн, Швейцария, предаде Франс прес.
Опитът е извършен в пещера в Бургдорф в западната част на страната.
След шест месеца и половина на зреене под звуците на рок класиката "Stairway to Heaven" на "Лед цепелин", "Вълшебната флейта" на Моцарт или хип-хопа на "А трайб колд куест", организаторите съобщават, че питите на производителя Бийт Вампфлер имат различен вкус в зависимост от музиката, която са "слушали".
"Направихме две проучвания - едното научно, а другото на кулинарни експерти. Заключението и от двете е, че има различия във вкуса и аромата на ементала в зависимост от музиката, под звуците на която е узрял. Положителният резултат от експеримента ни радва много", казва Петер Краут от Висшето училище по изкуствата в Берн в качеството си на говорител на журито.
В експеримента са "участвали" и контролен ементал, който не е "слушал" музика, докато зрее, както и пити, подложени на звуци с различна честота.
"Във вкуса на ементала, който е слушал хип-хоп и нискочестотни звуци, се долавят повече сладост и флорални нотки", казва кулинарен експерт от журито.
Заключението е, че ементалът, узрял под звуците на хип-хоп, се различава съществено от останалите мостри.
Бийт Вампфлер е очарован от резултата, тъй като се надяваше именно ементалът, "слушал" хип-хоп, да се открои."Така младото поколение ще прояви по-голям интерес към дегустацията на продукта", отбелязва прозводителят.
Вампфрел допълва с усмивка, че млади хора са го питали също дали има ементал, узрял под звуците на балканска музика, блус или Ей Си/Ди Си.