)
Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира опасната бактерия ешерихия коли, която може да предизвиква диария, а в някои случаи дори смърт.
В изварата от краве мляко, закупена от „Римската стена“, в двете фермерски сирена и във фермерското прясно мляко, закупени от пазара пред МЗХГ, коли формите са над 10 000 клетки на грам при норма според родното законодателство една на грам. В двете биосирена колиформите са по-малко, но отново извън нормите – в натрошеното козе сирене са 2500 на грам, а в кравето сирене са 4000 на грам.
Но най-притеснителното е, че в три от фермерските продукти се установява опасната бактерия ешерихия коли, сочат още резултатите.
Оказва се, че не само бактерията ешерихия коли е проблемът в сирената и млякото. Два от фермерските продукти съдържат и антибиотици. Закупени са били 8 проби млечни продукта - сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях - от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара „Римска стена“. Отделно са били закупени продукти и от биомагазини – два вида краве сирене, козе сирене и натрошено козе сирене.
При последната епидемия в Германия токсичен щам на ешерихия коли причини смъртта на 50 човека.
След направения микробиологичен анализ е станало ясно, че само два биопродукта отговарят както на българските, така и на европейските норми. В останалите шест – два био и всичките четири фермерски, има колиформи или ешерихия коли над нормите. Или и двете. При някои от продуктите превишението на нормите стига до 10 000 пъти!
Съгласно европейския регламент допустими са до 1000 на грам. В двете фермерски сирена те обаче са 1000 на грам. А в прясното мляко – цели 9500 на грам!
Тревожните резултати за съдържанието на фермерските продукти бяха установени при лабораторно изследване, направено от Центъра по биология на храните по поръчка на „Телеграф“.
Последвайте канала на