ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор

Булфото
share

Висшият съдебен съвет избра Иван Гешев за нов главен прокурор.

Това стана с явно електронно гласуване. "За" кандидатурата на Гешев гласуваха 20 членове на ВСС, "против" се обявиха четирима (председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева). На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха и гласуваха за мен", бяха първите думи на Гешев след гласуването.

По закон предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране. Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Иван Гешев ще замести на поста главен прокуро Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари. Процедурата по изслушването на Иван Гешев започна днес в 10 часа сутринта и приключи десет часа по-късно. През това време той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Иван Гешев, който досега изпълняваше длъжността зам.-главен прокурор, беше единственият номиниран кандидат в процедурата, издигнат от цялата прокурорска колегия.

Водещи новини

Още новини