ЕК: Няма да се месим на България при избора на главен прокурор

share

Европейската комисия няма да "микроменажира" техническите подробности около гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) за  избора на нов главен прокурор в България, не искаме да се месим в това, заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на ЕК Марк Грей.

Той отбеляза, че за комисията остава важно изборите и назначенията в съдебната система - на главен прокурор, както и  на съдии в Конституционния съд, да бъдат по прозрачна и открита процедура, с най-добрите възможни кандидати, които отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност.

ВСС трябва да поеме своите отговорности по този въпрос, заяви Грей. Той добави, че неправителствени организации у нас са изразили тревога по въпроса за осигуряването на тайната при избора на новия български главен прокурор. Грей уточни, че ЕК продължава да нлюдава тези процеси и в началото на следващата година ще изготви осъвременена оценка, която ще представи по служебен път на Съвета на ЕС, без да я прави обществено достояние. Попитан дали нашата страна може да очаква извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, той заяви, че "всичко е възможно, но засега намеренията на комисията са доклад да има едва в края на 2013 година".

Водещи новини

Още новини