Премиерът Главчев: Отпускаме още 1 млн. лева за оборудване на медицинския хеликоптер

share

Министър-председателят Димитър Главчев, министрите на здравеопазването и на транспорта и съобщенията д-р Галя Кондева и Георги Гвоздейков представиха възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, предаде репортер на Novini.bg.

С акт на Министерски съвет ще бъдат осигурени до 1 млн. лева за оборудване на въздушната помощ по въздуха, обяви служебният премиер.

Той посети авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София във връзка с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха. Министър-председателят уточни, че тези пари ще са и за планинско оборудване, за кувьоз за новородени, за апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород от хеликоптера до стационарната линейка, която ще превозва пострадалите. 

Следващите два медицински хеликоптера идват у нас до края на годината

За съжаление се покачва травматизмът в планината и ще се наложи такава помощ.

От „Пирогов“ дойдоха писма, че хеликоптерът няма вграден кувьоз, както и оборудване за малките пациенти. Така че това го предвидихме. Затова сега кацаме на покрива на болница Св. Екатерина, защото имат система за подаване на кислород, призна здравният министър.

Мисиите по HEMS вече включват в себе си и планинското спасяване. Този хеликоптер при нужда може да извърши планинско спасяване. Ние ще предприемем всичко възможно по закупуване на тази система за допълнително оборудване и сертифицирането на лебедката за планинско спасяване. Колкото повече хеликоптери за планинско спасяване имаме, толкова по-добре. След като бъдат проведени процедурите за поръчка следва сертифициране и инсталиране на това оборудване, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков.

Възложил съм спешна проверка, за да се установи какви са причините за инцидентите в БДЖ. След като завършат проверките, ще бъдат предприети необходимите действия. Проверките текат, заяви той по повод инцидентите от последните дни в железниците ни.

Няма значение дали туристите са застраховани или не, спешната помощ е за всички, уточни шефът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев. Планинската спасителна служба има достатъчен брой планински спасители, които са много добре подготвени и имат готовност да работят и с хеликоптер, уточни той.

Това, което се случва сега е плод на усилията на няколко правителства, добави премиерът.

Припомняме, че екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия във вторник, 4 юни, когато хеликоптерът транспортира жена в тежко състояние от Шумен до София.

Водещи новини

Още новини