Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран до Сливен

  • 11 юли 2024 13:25

  • 779
  • 0
Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран до Сливен
© Министерство на транспорта

Вторият медицински хеликоптер ще бъде позициониран във временна оперативна база на летище Бършен. Планираният радиус на действие на машината е 170 км и през ноември двата хеликоптера ще покриват около 90% от страната. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника

Министърът и кметът на Сливен Стефан Радев даде старт на ремонтните дейности на базата, съобщават от ведомството. 

"За да създадем условия за обслужване и опериране на втория хеликоптер е необходимо базата на летище Бършен да бъде ремонтирана и оборудвана с работни помещения. Всички дейности по ремонта и сертифицирането на вертолетното летище ще приключат преди пристигането на хеликоптера", посочи министър Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

Той уточни, че тази база ще се използва временно до построяването на постоянна оперативна база, която ще се намира в близост.

"След изграждането на постоянната база има възможност тази да бъде използвана от "България Хели Мед Сървиз' за обучение и подготовка на пилоти", заяви транспортният министър. Той обясни, че в момента се изгражда болничното вертолетно летище в Сливен, а такова ще има и в Ямбол и Бургас.

Ремонтират базата за медицинските хеликоптери на летище „Бършен“

"Добрите практики в европейски държави като Австрия и Германия показват, че оперативните бази за HEMS са изградени на малки летища, използвани от авиация с общо предназначение (General Aviation), каквото е летище Бършен. Неговото географско разположение дава възможност хеликоптерът да е позициониран в център, така че да е на еднакво разстояние от градовете за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", подчерта Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника.

Министърът поздрави общинския съвет и кмета на Община Сливен за оказаното съдействие и осигуряването на имота.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини