Главчев обяви имената на министрите. Радев: Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни

Bulfoto
share

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

В консултациите участва и кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев. В президентството влязоха представители на ГЕРБ, Продължаваме промяната- Демократична България, Възраждане и Има такъв народ.

Малко по-рано Георги Свиленски от БСП каза, че те няма да участват в консултации.

"Считам, че политическа ситуация изисква максимална отговорност. Вие от партиите очаквате час по-скоро политическа яснота. Тук е и избраният от мен служебен премиер Димитър Главчев. В този смисъл е напълно естествено да получите още на този етап информация лично от Димитър Главчев, а не от медиите. Виждам, че колегите от БСП не са тук, разбрах, че са отказали участие. Но аз мисля, че всички трябва да имате уважение към Конституцията на Република България. Сега всичко е изцяло в ръцете на кандидата за служебен министър- председател", това каза Румен Радев.

„Няма да бавя политическия процес. Във вторник ще издам 3 указа – за служебното правителство, за европейски избори и за извънредни парламентарни избори 2 в 1 на 9 юни”.

"Винаги съм изхождал от позицията, че трябва да се спазват законите в страната, независимо каква длъжност съм изпълнявал", заяви Димитър Главчев на срещата при президента.

"Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това, обаче, не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван", заяви Главчев преди да прочете имената на предлаганите от него министри пред президента и представителите на парламентарните групи.

Свиленски: Днес ние няма да участваме в консултациите

Ето имената на министрите в кабинета "Главчев":

Министър-председател - Димитър Главчев

Вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на отбраната - ген. Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Ивайло Върбанов Ценов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - Галя Кондева

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите - Петър Димитров

Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на иновациите и растежа - Росен Карадимов

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков

"Искам да коментирам няколко явни проблема. Един служебен кабинет има може би най-високата цел – безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Това може би е първото и най-важно задължение. Изборът на Калин Стоянов, е провокативен. Това е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет", каза Кирил Петков.

Стоянов е ярка политическа фигура, която вече се свързва с ГЕРБ. Той не може да има собствено мнение. Изборът му ми показва абсолютна политическа наглост, добави още той.

И продължи: Има и други хора - г-н Мундров - Това е министърът, който бе подменен от г-жа Габриел. Никога той не е бил в крайните листи на потенциалните министри. Това показва ярко политическо оцветяване и то по най-лошия начин. Двамата министри, от които ще зависят изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ. Не само сме възмутени, но сме направо взривени.  Г-жа Павлова е заместник на Сарафов. Когато говорим за превзета държава, от наша гледна точка той е олицетворението на това. Като се вземе заместникът му, това е обида за нас, като парламентарна група. Този ваш ход показва отново пълното оцветяване на този комитет.  Г-н Гвоздейков - имах дълъг разговор с него вчера и го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет, това решение ще бъде негово и той ще бъде изключен от ПП.

След тези думи Петков тръгна да напуска залата, а президентът директно го спря.

"В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ. Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите". Това заяви Томислав Дончев по време на представянето на кабинета „Главчев“.

Той посочи, че очаква да се организират честни избори.

Теменужка Петкова каза, че е получена информация, от която става ясно, че в последно време се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери. „Това е силно притеснително и крие няколко риска. Първият е свързан с ликвидността на системите, особено на социалната, и как това би се отразило на дефицита и членството в еврозоната“, каза Петкова. Тя изрази тревога, че се извършват разходи без да има сигурност, че ще постъпят приходи.

"Ние като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в чл.99. С тях сме дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на МС в този смисъл уважаваме избора на г-н Главчев", заяви Йордан Цонев от ДПС по време на консултациите при президента Румен Радев.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов сързя в този кабинет възможност за тройна коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Костадинов посочи, че вижда лица в него, които през годините са се показали като част от тези три партии. Той е на мение, че този състав на кабинета не може да проведе честни избори.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини