С едно име намаля списъкът с възможни служебни премиери, зам.-омбудсманът хвърли оставка

Омбудсман на РБ, архив
share

С още едно име намаля списъкът с възможни служебни премиери. Заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 905

Вчера омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писмо до Народното събрание, с което иска Елена Чернева-Маркова да бъде освободена, тъй като е подала оставка.

Решението ѝ съобщи председателят на парламента Росен Желязков, а мотивите са лични. 

Възможните служебни премиери:

БТВ

Парламентът реши: Първият мандат се провали

Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“, попита председателят на парламента дали тази оставка има връзка с бъдещи служебни премиери в държавата и има ли той такава информация. Свиленски визира последните изменения в Конституцията, според които за служебен премиер може да бъде избран омбудсманът или заместник-омбудсманът.

Желязков отговори, че е запознал Народното събрание с уведомлението на г-жа Чернева, като е изчел дословно подадената от нея оставка. 

Според последните промени в Конституцията, приети от Народното събрание и публикувани в Държавен вестник, президентът може да назначи за служебен министър-председател председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. 

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 905

Водещи новини

Още новини