Радомир Чолаков за конституционната реформа: Все още има известни дискусии за избирането на служебно правителство

Булфото
share

Има нагласа в конституционната комисия, че правомощията на президента по отношение на назначаването на "тримата големи" (бел.ред. председателите на върховните съдилища и главният прокурор) няма да бъдат изменяни от досегашния текст на Конституцията. По отношение правомощията на президента за назначаване на служебно правителство, все още има известни дискусии за това как трябва да бъде конструирано избирането на служебно правителство, но със сигурност Конституцията ще бъде спазена. Това каза за БТА председателят на Комисията по конституционни въпроси на парламента Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Той коментира темата след заседание на комисията, на което се проведе последното обществено обсъждане на законопроекта за промени в Конституцията преди очакваното в петък второ гласуване на първо четене на промените в пленарна зала.

Днес бяха обсъдени предложенията, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба. По време на дебатите представителите на ИВСС, прокуратурата и съда, съсловни организации разкритикуваха част от текстовете, които се отнасят до Инспектората. От Министерството на правосъдието подкрепят въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, но предлагат Конституционният съд да може да се сезира от редовните съдилища, както и при искане от страна в процеса.

Конституционната комисия събра кворум

В края на заседанието Радомир Чолаков каза, че текстовете за главния прокурор и прокуратурата ще са балансирани, като има и степен на съгласие за индивидуалната конституционна жалба и за правомощията на министъра на правосъдието. 

Конституционният съд е пазител на Конституцията, ако ние някъде сгрешим, нямаме против да бъдем коригирани от него, добави Чолаков.

Водещи новини

Още новини