Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията

  • 08 декември 2023 13:40

  • 4872
  • 29
Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

След повече от 4 часа дебати в Народното събрание депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на България. 

"За" гласуваха 164 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, "против" бяха 66 от гласовете на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и ИТН, нямаше въздържали се. 

От "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" предложиха да се увеличи срокът за предложения между първо и второ четене, но със 153 гласа то не беше прието.

Така срокът за предложения между двете четения остава една седмица. 

Законопроектът бе гласуван на 6 октомври, но тогава не събра три четвърти от гласовете. Промените подкрепиха 161 народни представители, „против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. Вносители са Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има, Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и група народни представители.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред основните акценти в него е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. от ПП-ДБ обобщи: „Предложените изменения в Конституцията целят у нас да има повече свобода, повече справедливост, повече сигурност. Съгласете се, това са основни предпоставки за едно благоденстващо общество. В центъра на усилията ни е укрепването на независимостта на съда, както и да направим една по-ефективна прокуратура. Важно е намаляването на възможността на прокуратурата да се меси в други сфери на политическия живот. Други изменения целят укрепване на парламентарната република – предложили сме, дори да има предсрочни избори, парламентът да продължи да действа, а не да се управлява почти еднолично от президента чрез служебно правителство.“

"Имам чувството, че нещо колегите ги е обхванал коледния дух и сякаш се намираме в паралелна реалност. Говорите за конституционните промени като някакъв вид панацея. В първия предложен проект не сте ги доизмислили нещата, имате нови идеи. По повод предложеното – тези промени в Конституцията ги нарушавате още преди да сте ги приели. Не знам с какво право това НС се е заело да променя Конституцията, на фона на ниското одобрение. Преди време ми бяхте симпатични с тази налудничава Донкихотовщина, но се оказахте едни Санчопансовци", заяви от своя страна Кристиян Вигенин от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския предупреди: "Напът сме да улесним политическия натиск главно върху Прокуратурата. В този проект някои народни представители са много доволни, че увеличаваме политическата квота. Съотношението е 4:6 по отношение на прокурорския съвет. Какво казваме на обществото с това предложение? Ние като политици ще се намесваме в структурирането на прокуратурата."

От ИТН обявиха, че няма да подкрепят промените. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е също отказаха да дадат своята подкрепа.

От името на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ Цончо Ганев поиска БНТ и БНР да излъчват заседанието на живо, но народните представители не приеха предложението.

„Това беше знаково гласуване. Обръщам се към българите: грозната истина е, че това долно правителство на свое заседание е обявило позиция на България на заседание на Съвета на ЕС по земеделие. На това заседание ще се търси съгласие по предложението за регламент за „пробутване на ГМО храна“. Какви ще са последствията? Не са ясни, практически ще се освободят неизпитани ГМО продукти, които ще стигнат до трапезите на хората. Те ще могат да се предлагат без етикетиране. Правото на държават ни да забранява или да регулира отглеждането на ГМО ще бъде отнето премахва се правото на потребителите да знаят дали им се предлагат ГМО храни, дали семената, съставките или крайните храни съдържат ГМО. Интересно, защо сглобката си мълчи? Защо няма свикана извънредна комисия по земеделие, която да излезе с решение България и МС не подкрепят безконтролното влизане на ГМО храни на пазара?“, заяви от своя страна Тошко ЙордановТошко ЙордановТошко Йорданов Хаджитодоров е български сценарист и политик. Роден е на 2 май 1970 г..

" Това НС на тъмно си позволява да обсъжда Конституцията за втори път, при 8% доверие в парламента, при правителство с под 20% одобрение. Сегашната сглобка няма политическата легитимация да прави промени в Конституцията. Свидетели сме на пълна юридическа безпомощност на колегите от ПП.ДБ, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с при редица закон. Те имат огромното желание да изнасилят НС и целия български народ и да си приемат това, което са си решили", заяви Радостин ВасилевРадостин ВасилевРадостин Василев е завършил “Право” в Софийския университет „Св. Климент.

Той продължи: "Въпросът с двойното гражданство и с трети март е поставен лично от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Абсурдна политика за служебните правителства – това, което е измислено, на практика няма как да се осъществи. Намеса на правосъдния министър – ще назначавате следователи и прокурори, а доскоро казвахте, че министърът няма място в намесата в кадровата политика на съдебната система. Главният прокурор става един администратор, той според мен няма и смисъл да съществува. Единствената ми надежда е в КС, надявам се той бързо да вземе мерки и да не допусне да имаме предколедно изненади с Конституцията."

"Предлаганите промени в Конституцията са в правилната посока, важно е, че се създават два независими съвета – на съдиите и на прокурорите. Това е дебат за бъдещето на страната ни, дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, уважаван, неговите достойнство и права ще бъдат зачитани", заяви от своя страна министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в

"Едно от предложенията, които вярвам, че ще бъде консенсусно, е ясно да се запише, че съдебната власт е независима, а прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт. Консенсусно ще бъде и предложението мандатът на двамата председатели на съответните съвети да е седем години, на главния прокурор - намален на пет години", допълни той.

В дневния ред на парламента е и ново обсъждане на Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, върнат за ново обсъждане с указ на президента от 4 декември.

В НС: Гледат ветото на президента за изпращането на БТР-и

На 5 декември Комисия по отбрана преодоля ветото на държавния глава.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4872 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
Анонимен

2023.12.10 | 15:49

29
Горди сме с такива депутати, хората са учили и прилагат своите знания на практика.
Мейн

2023.12.08 | 16:30

28
Бойко утката
Тенев

2023.12.08 | 15:47

27
Убийте ги бе хора!

2023.12.08 | 14:24

23
e i kakvo prieha prestapnicite porednoto si prestaplenie sas koeto se betonirat na vlast za da ni kradat pogolovno
НАДКА ДОЙЧЕВА

2023.12.08 | 12:18

14
Момиче кокиче. ама на жена не ми приличаш.
ЩЕ МИНА ПОД ДЪГАТА

2023.12.08 | 12:54

22
КАЗА НАДКА ....,ААААХХХХ
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.12.08 | 12:18

15
ти си по мъжествена от мен самия.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.12.08 | 12:24

21
!!! наде.жда дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИГАНСКАТА БАБА ЯГА. НАДКА ДОЙЧЕВА Е ЦИГАНСКИ БАРОН. ОТ САМОЛЕТ СИ ЛИЧИ ЧЕ Е МАНГАЛКА.
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.12.08 | 12:23

20
Надежда Дой.чева я ти се извинявам за нанесените морални щети. Спираме ли до тук ?
МНОГО ГРОЗЕН ЦИГАНИН76

2023.12.08 | 12:22

19
Дой.чева я ти се ивинявам за нанесените морални щети.

Добави коментар

Водещи новини