Гечев (БСП): Служебният кабинет, ако обича, да не нарушава закона и да внесе бюджета

бТВ
share

Хартиените бюлетини не са връщане към миналото, а са обръщане към настоящето на Европа. България е единствената страна в ЕС, която прилага машинно гласуване. Много българи не могат да се справят с машините, притесняват се, че ще се изложат. Ние предложихме машините, но не трябва да се борим с последствията. Това заяви проф. Румен Гечев, депутат от БСП, в ефира на бТВ.

„Държим на широката изключителна европейска практика на хартиени бюлетини, но ние не сме против машинното гласуване. Нека българите имат възможност да гласуват и по двата начина, но това значи, че трябва да се подобри контролът върху този процес“, смята той.

Янев коментира необходимостта от нов бюджет за 2023 г.: „По закон всяко българско правителство до края на октомври трябва да внесе проектобюджет. Колегите от служебното правителство, ако обичат, да изпълнят закона. Ако решат да нарушат закона, това ще е сериозен проблем.“

Румен Гечев: В разговорите с парламентарните групи президентът ще направи всичко възможно да се реши въпросът с бюджета

„Аз обясних днес, че парламентът нямаме право ние да внасяме проект на бюджет, той се внася само от правителство. Тоест, ако те не внесат бюджета до края на октомври, ние ще трябва да ускорим процесът по съставяне на правителство, иначе отиваме на нови избори през март и дотогава ще действа старият бюджет“, категоричен е той.

„Това ще създаде огромен бюджет, защото инфлацията е по-висока. Дали инфлацията е 25% или 14% средногодишно – това прави невъзможен животът в България със стария бюджет. България трябва да има нов бюджет за 2023 г.“, каза още Янев.

„Много макроикономисти се появиха в България. Дали влизаме в дългова спирала – зависи какво ще правим през следващите три години“, смята той.

Янев се върна назад във времето и коментира дълговите спирали, за които ГЕРБ говорят: „Те изтеглиха през 2015 г. държавен дълг за три години напред – 16 милиарда. За първи път България беше пионер – бюджетите се приемат за една година, а дългът бе за три. БВП през 2015 г. беше 90 млрд. евро – значи дългът е повече от 10%. Онзи ден Германия продаде дълг за 3 млрд. - при тези растящи лихви и нестабилни пазари, нищо чудно няма в трудностите при такива продажби.“

БСП ще направи всичко възможно за редовно правителство, каза той и потвърди, че е оптимист за това.

Водещи новини

Още новини