Според Явор Колев хакерската атака срещу българските институции има за цел дестабилизация на страната

Булфото (архив)
share

Атака, каквато преди дни бе извършена към сайтове на български държавни институции от руската хакерска група, е във възможностите и на петокласник, ако успее да купи или да наеме DDoS мрежа. В интернет тя може да бъде наета за определен период за стотина-двеста долара. Мрежата генерира едновременно многобройни заявки за достъп до определен сайт и в един момент той отказва да изпълнява своите функции. И това става с помощта на компрометирани, заразени компютри или други устройства, чиито собственици дори не подозират, че участват в престъпна дейност, това каза пред БНР Явор Колев, международен експерт по киберсигурност и дългогодишен ръководител на звеното на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП).

По думите му атаката е направена точно сега, заради момента на политическите събития у нас преди сформирането на ново правителство, а целта е дестабилизация.

"Такива действия е имало и в други моменти, например около изборите", припомни Колев и допълни: По принцип това се прави или за придобиване неправомерно на финансов ресурс, или с политически мотиви. Подобни атаки са извършвани и към десетки други страни и с това Руската федерация показва отношението си към тези държави.

Руски хакери удариха наши сайтове

Явор Колев уточни, че след подобни посегателства към сайтове на български институции през 2019 г. у нас са предприети мерки за защита на интернет страници на държавната администрация, затова този път опитите бяха неуспешни.

Водещи новини

Още новини