Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семействата на мигрантите

  • 05 май 2024 15:44

  • 1133
  • 3
Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семействата на мигрантите
© Getty images (архив)

Управляващата Австрийска народна партия /АНП/ постави изискване за по-строг контрол върху събирането на семействата на мигрантите. Въпреки че ДНК тестовете са възможни и досега, в бъдеще те ще се извършват по-често, за да се установят семейните връзки. ДНК проверките трябва да се извършват дори и при "най-малкото съмнение дали действително съществува семейна връзка", заяви  лидерът на АНП и федерален канцлер Карл Нехамер в централната новинарска телевизионна емисия, предаде БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1562

Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи вече са получили указания да изготвят стратегия, каза Нехамер. Необходими са и по-строги закони на ниво Европейски съюз, а прекомерното натоварване на отделните държави трябва да "приключи". Ето защо трябва да се изясни, че тези, които имигрират в Австрия, "трябва да поемат грижата за себе си, а не да имигрират в социалната система", долави лидерът на АНП.

За говорителката на опозиционната партия НЕОС по въпросите на убежището и миграцията Стефани Криспер предложението сочи "непознаване на закона", както се посочва в съобщение за медиите. "Ако федералният канцлер беше запознат с правната ситуация, щеше да знае, че ДНК тестовете за събиране на семейства вече са правно възможни и вече се използват на практика. Предполагаемото му предложение за реформа не е нищо повече от чист популизъм и заблуда на австрийците“, заяви тя.

В Австрия всеки месец се подават до 900 молби за събиране на семейството. Това означава, че партньорите или непълнолетните деца на лица, имащи право на убежище, също могат да се преместят в Австрия с цел събиране на семейството, съобщава електронното издание на „Курир“. По данни на Министерството на вътрешните работи около половината от лицата, които са се събрали през тази година досега, са деца.

В Австрия закопчаха българин, превозвал нелегални мигранти в преустроен автомобил

Напоследък училищата във Виена са препълнени, не достигат места, месечно в столицата пристигат около 300 деца на сирийци, търсещи убежище. За ефективното прилагане на строгите мерки през следващите дни не е необходимо съгласието на коалиционния партньор - партията на Зелените.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1133 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гого

2024.05.07 | 07:54

3
Тези завоеватели вън.ДНК глупости на търкалета мюслитата ви превземат вие ги дундуркате!

2024.05.06 | 17:03

2
Докато ,,воювате,,с Русия чалмите ше ви превземат отвътре без бой...
Австрийците излизат много прости

2024.05.05 | 23:31

1
Ще им лапате ДНК -то !!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини