Министър Георги Тодоров: Хакерската атака срещу БНР беше много сериозна

  • 19 декември 2022 17:35

  • 541
  • 1
Министър Георги Тодоров: Хакерската атака срещу БНР беше много сериозна
© NOVA NEWS
Слушай новината Слушай новината

Наблюдаваме и следим внимателно хакерските атаки срещу държавните институции. Мога да заявя, че хакерските атаки с висок приоритет намаляват, но се увеличават тези със среден приоритет. Хакерската атака срещу БНР беше много сериозна, но успяхме да се справим. Можеше да остане едно бяло петно в архива на БНР. Не искам да изказвам предположения откъде идва хакерската атака, защото в момента тече следствие.

Това заяви в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS министърът на електронното управление Георги ТодоровГеорги ТодоровГеорги Георгиев Тодоров е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през по повод последните хакерски атаки. 

Нова хакерска атака по българските служби

"Атаките от последните месеци бяха от различни държави. Те бяха по-скоро шумни, в смисъл, че бяха отразени шумно в медиите, отколкото опасни. Напоследък се забелязва и ръст на хакерските атаки с политически цели. Държавата върши своята работа и сме подготвени да се справим с подбни кибератаки. Системите ни са добре подготвени и искам да благодаря на всички служители, които работят 24/7 и предотвратяват тези атаки", добави той.  

Кибератаките с политически цели стават все повече

"До края на тази седмица ще въведем четири нови електронни услуги, които касаят ученици и студенти и са свързани със стипендиите. Нова електронна услуга е свързаността между Спешна помощ и болницата. Тя не тръгна лесно, но с нея вече започват да се спасяват човешки животи, защото "златният час" е най-важен. До края на януари догодина ще бъде въведено и електронно приложение за "белите" рецепти. Със сигурност това ще е от голямо облекчение както за лекарите, така и за пациентите", поясни той. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
541 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.19 | 18:04

1
Хахаха, "акерска атака", аре стига. Какво стана с разследването на "акерските атаки" и изтичането на данни от НАП? Пълно с неграмотници, които от нищо не разбират, а имат заплати и като се насере нещо, "акери" та "акери".

Добави коментар

Водещи новини