Георги Панайотов: Българската военно-образователна система носи най-добрите световни традиции

Министерство на отбраната
share

„Българските висши военни училища и академията са носители на най-добрите световни и европейски традиции. Те произвеждат можещи и знаещи офицери и служители. Те са продукт на българската военно-образователна система. Трябва да я пазим, уважаваме и развиваме. Без силна армия няма силна държава. Силна армия се създава с можещи, знаещи и учещи хора, които да могат в необходимия момент да използват знанията и мъдростта си, която са натрупали, за да защитят родината“.

Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов, днес 20 май, по време на церемонията за награждаване на военнослужещи, военнослужещи от резерва, цивилни служители и български граждани от военно-образователната система по повод честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската книжовност.

„24 май е най-светлият празник на Република България. Празникът в историята ни е имал много имена, но сега мисля, че е избрано най-прецизното, а именно Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Азбуката е българска, тя не е славянска. Азбуката е българска, защото прозорливостта и мъдростта на българските владетели са я направили такава. България е първата държава, която е възприела тази писменост – Кирилицата, както я наричаме днес. Българската азбука е една от основните причини българския народ да запази себе си през вековете и да устои на всякакви опити на асимилация. Прекланяме се пред мъдростта на българските владетели, които са строили книжовни центрове, просветителски центрове, за да се просвети и образова българския народ“, подчерта министър Панайотов.

В словото си той благодари на хората, които са отдали живота и кариерата си на това да обучават българските военнослужещи, защото от това зависи сигурността на Република България.
26 военнослужещи и цивилни служители от различни структури на българската военно-образователна система бяха отличени за проявен висок професионализъм и отговорност, постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система.

 

Водещи новини

Още новини