Маргарита Попова: България ще продължи да помага на Македония по пътя в ЕС

share

Задължение на България е да помага на съседните ни държави, които искат да се присъединят към ЕС. Това заяви в предаването „Добро утро България“ по ТВ7 вицепрезидентът Маргарита Попова.

Това отношение трябва да се прилага за Македония и Сърбия отчитайки какво е политика на солидарност. Стремежът на страната е да окаже съдействие при отстраняването на спънките при изпълнението на критериите за членство. Инциденти като този в Скопие, където организирана агитка хулигани не позволи на българския посланик да поднесе цветя на гроба на Гоце Делчев е изключително неприятен инцидент, но това не трябва да се отразява на политиката на страната, убедена е Попова. Въпросът е да се осъзнае, че е нужно уважение, тъй като най-добрата политика е политиката на добросъседство, а основният принцип е на солидарността, категорична е вицепрезидентът.

По отношение на процедурите за даване на българско гражданство Маргарита Попова каза, че хората претендират преписките да се придвижват по-бързо докато стигнат до Съвета по гражданство. След това проверката се прави по изпълнението на условия и критерии, които се следят от дирекция „Миграция“ към МВнР Държавна агенция за българите в чужбина и МВР.

Водещи новини

Още новини