Попова: Без върховенството на правото не може да съществува демокрацията

share

Без правова държава и върховенство на правото не може да съществува демокрация.

Това подчерта вицепрезидентът Маргарита Попова, която взе участие в петия семинар за демокрация в центъра за култура и дебат „Червената къща” на тема „Демокрацията в България и света - състояние, проблеми, предизвикателства”, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Вицепрезидентът открои като основни белези на демокрацията правовата държава, активното гражданско участие и гражданския контрол върху управлението; свободата и независимостта на медиите; политическата култура и толерантността.

Според вицепрезидента, кризата на личността и на представителството в демократичните държави не е подминала и България. Все още в политическата култура на страната има много рефлекси от тоталитарното минало, които не са преодолени. Затова са необходими още много усилия за формирането на по-висока и продуктивна политическа култура и това не може да се случи без активно гражданско участие, смята Маргарита Попова.

Вицепрезидентът посочи изработването на качествени закони като решаващо условие за правова държава и за по-високо качество на демократичния процес. Според Попова, време е да се преосмисли максимата „По-добре лош закон, отколкото никакъв”. „Един добър закон, приложен по лош начин, може да „минира” демокрацията”, коментира Маргарита Попова. Пред участниците в семинара тя напомни, че правова държава е немислима без независима съдебна власт, а ефективността на съдебната система и доверието на гражданите в нея е най-сигурната гаранция за стабилността на държавата.
Вицепрезидентът смята, че честата смяна на различни модели и създаването на нови структури в съдебната система влошават нейното качество. Трябва да се даде шанс на институциите и на хората от „третата власт” да създават добри закони и да ги прилагат, коментира Маргарита Попова.

Водещи новини

Още новини