Милен Велчев: Време е за нов дълг

share

Бившият министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Милен Велчев казва в интервю за "Труд", че гледа скептично на идеята на Симеон Дянков да се управлява по-активно Сребърния фонд заради погасяването на външния дълг на страната през 2013 г.

"Напоследък разбирам, че финансовият министър има идея да диверсифицира източниците за рефинансиране на предстоящия падеж по външния дълг. Това е добра идея, като моят съвет би бил да обърне с предимство внимание на международните капиталови пазари", посочва Велчев, като отрича твърдението, че Дянков посяга към Сребърния фонд заради него.

"Категорично не съм съгласен с такава констатация. Еврооблигациите, чийто падеж ще настъпи догодина, не са емитирани, за да бъдат изядени и изпити привлечените пари, а са дошли на мястото на по-стари брейди облигации, емитирани през 1994 г., чийто падеж бе през 2010 и 2011 г. Така че, ако не бяхме направили нищо по брейди облигациите, трябваше да извадим подобни суми миналата и по миналата година. И щеше да ми е много интересно да видя как това щеше да стане в тежките за финансовите пазари години", казва бившият финансов министър.

Велчев отказва да коментира има ли интерес ВТБ към "БДЖ Товарни превози". На въпрос защо има тайнственост около истинските купувачи на "Булгартабак", БТК и "БДЖ Товарни превози", Велчев казва: "Не мога да разбера за каква тайнственост говорите. Никога не сме крили, че ВТБ (Внешторгбанк) чрез свое поделение купи "Булгартабак". Председателят на борда на тютюневия холдинг идва от Москва за всяко заседание", казва бизнесменът, който управлява заедно с брат си Георги Велчев и бившия зам.-финансов министър Красимир Катев инвестиционното дружество на руската банка.

Запитан за последните рокади в правителството на Бойко Борисов и възрастта на министрите, Велчев казва: "От собствен опит мога категорично да кажа, че младостта не е порок, аз бях на 35, когато станах финансов министър. Те дори са по-подготвени от мен. Атанасова идва от парламента, била е и председател на здравната комисия, а Добрев освен депутат е бил и зам.-министър. Мисля си, че ако бях станал министър на 50 години, можеше и да не ми достигне смелост да направя сделки с еврооблигации, данъчните реформи"

По повод намерението на Меглена Кунева да прави партия, Велчев посочва, че според него в идеологически план няма абсолютна разлика между формацията на Кунева и НДСВ. "И не виждам обективни причини да вървим по различни писти", казва още бившият финансов министър, като добавя, че самият той остава в НДСВ.
 

Водещи новини

Още новини