Макроикономист: Задава се буря

  • 10 април 2012 09:05

  • 2197
  • 1
Макроикономист: Задава се буря
©

„Нещата са доста зле“, каза пред ТВ 7 макроикономистът проф. Димитър Иванов. „По всички оценки на Бен Бернанке днес светът е в по-лоша ситуация, отколкото беше. Не може да се говори за приключване на кризата. Изправени сме пред едно изгубено десетилетие до 2020 г.“, аргументира се макроикономистът.

По думите му не само еврозоната, а целия ЕС е изправен пред криза на легитимност. „Всички видове спасителни планове не доведоха до никакво отклоняване от кривата, която води надолу. Действията на управляващите не доведоха до нищо“, каза Иванов.

На въпрос как ще се отрази това на България професорът отговори, че нашата дистанция от тези пред нас се драстично. „В една Румъния заплатите са по-високи от нашите. Това показва грешната стратегия на ЕС да съберат в едно ядро страни, които не могат да съществуват заедно. Това води до обричане на останалите страни“.

„Кризата в България се различаваше от тази в света. У нас тя е на равнище реална икономика. Едва сега кризата у нас се превръща в криза на платежоспособност. Имам съмнения в дълговите задължения на правителството ни. Няма нови пари, няма икономика. Върти се един и същ дълг и еврофондове. Моторът на задвижване и излизане от кризата е потреблението. Но как да стане това като нямаме доходи“, обясни специалистът.

Проф. Иванов смята, че правителството закъсня в търсенето на нов дълг. Според него има и по добра опция и това е МВФ. „Ние сме е най-ниските данъци и с най-ниските приходи. Всичко е колабирало. Пенсионната ни система също е на границата на краха“, каза той. Според него пазарите са задавени от дълг и въпросът е дали ще има апетит към нашия дълг.

Макроикономистът смята, че се върви се към разчупване на еврозоната. Той е на мнение, че ситуацията на Гърция днес е още по-лоша. В Испания ще е още по-страшно, смята той.

„Не виждам алтернатива за страната ни. Борисов е диригент, но той има нужда от оркестър, солисти и партитура, но и трите неща липсват. А идва буря“, каза Иванов.

Последвайте канала на

2197 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.04.18 | 00:40

1
дайте нови ограничения на бизнеса, нови директиви нови такси, нови данъци, въглеродни емисии, данъци, лицензи, ,разрешения и т.н. и после се ЧУДЕТЕ ТЪПАНАРИ ЩО НЕЩАТА НЕ ВЪРВЯТ. Ами то едно магаре като не върви му се маха товара а дано тръгне! Толкова простотия на макроравнище нема никъде!

Добави коментар

Водещи новини