Държавата се премисли за парите от Сребърния фонд

  • 22 март 2012 12:42

  • 2210
  • 3
Държавата се премисли за парите от Сребърния фонд
©

Държавата промени първоначалното си намерение за активите на Сребърния фонд. Вместо първоначално обявените 70 процента, тя реши да предложи до 30 на сто от тези активи да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа, предаде БНР.

Обсъжданията се провеждат в рамките на националния тристранен съвет
. Работодателите са на противоречиви позиции по въпроса. Българската стопанска камара отхвърля идеята, а асоциацията на индустриалния капитал я подкрепя. Синдикатите пък са против пари от Сребърния фонд да се харчат за държавни ценни книжа, за да се покриват плащания по външния дълг.

От Българската стопанска камара не приемат идеята с пари от Сребърния фонд да се купуват държавни ценни книжа. "Драматичното е, че спадането на средствата във Фонда се наблюдава едно много сериозно от всички международни финансови институции. Според нас косвено може би ще доведе до понижаване на кредитния рейтинг, от там до повишаване на кредитния ресурс, който влиза към България, повишаване евентуално на лихвените проценти към икономиката и с всички негативни последствия. Значителен по малък е риска, отколкото първоначалните 70 на сто към фиска, значително ако бъде 20 на сто, както каза пък министър-председателя, ще бъде още по малко", поясни председателят на камарата Божидар Данев.

Другата мощна работодателска организация - Асоциацията на индустриалния капитал в България, подкрепя идеите на Дянков, заяви Васил Велев. "Това, което беше в първоначалния вариант предложено до 70 процента от активи на Фонда да могат да се инвестират в държавни ценни книжа, нашето мнение беше, че този лимит трябва да се намали и всъщност в последния вариант е 30 % за тази година, който ние подкрепяме. Отпада ограничението за инвестиции в страната. България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да инвестира на местните пазари. Това нелепо ограничение, ние смятаме категорично, че трябва да отпадне, ние подкрепяме тези промени. Те създават много по добри възможности за недопускане на това, което в момента се случва, парите в Сребърния фонд да се изяждат от инфлацията", каза той.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев също изрази съмнение в бързането сега да се усвояват пари от Сребърния фонд. "Значи 70 процента, сутринта са изцепи 30 процента близо и сега из един път настъпи някаква много бурна суматоха, защото трябват пари. Нещо се разбързахме в последно време след като почти си имал три години", посочи Тренчев.

КНСБ не е против идеята на Дянков, но не и с парите да се плаща външен дълг. "Няма никаква нужда според нас непременно да бъде свързван инвестициите в ДЦК, с което се увеличава доходността, с емисията и по скоро нуждата да плащаме външен дълг през януари и по тази гледна точка очевидно заплащанията по външния дълг трябва непременно България да излезе на външните пазари и това го казват все повече икономисти и според нас това трябва да стане максимално бързо", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2210 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
!!!

2012.03.23 | 09:58

3
Заповядайте в най-новата социална мрежа WAZZUB - първата истинска глобална общност, която плаща на своите членове. Моля, кликнете върху следния линк: http://signup.wazzub.info/?lrRef=fbaa0cc0 за да научите повече и при ваше желание да се регистрирате.При положение,че не ви се изписва като линк,просто го копирайте и заредете в браузъра си. Калкулаторът който са сложили от най-новата социална мрежа WAZZUB показва,колко минимално усилие е нужно да направите за една сума, която получават хора с образование и късмет в България, и която вие ще получавате до живот. М Н О Г О В А Ж Н О:===>>> СЛЕД КАТО СЕ РЕГИСТРИРАТЕ,ПОТВЪРДЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯТА СИ ОТ ЛИНКА,КОЙТО ЩЕ ВИ БЪДЕ ИЗПРАТЕН В ПОЩАТА ВИ ОТ WAZZUB.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ,НАКРАЯ ЩЕ ЗАГУБИТЕ ВСИЧКО,В СМИСЪЛ ВСЕКИ ЕДИН ДОЛАР КОЙТО СТЕ СПЕЧЕЛИЛИ,КАТО СТЕ ПОКАНИЛИ НЯКОГО. Пример каните 5 човека да се регистрират от вашият линк,те от своя страна поне по още 5-ма,които след като направят същото като вас,и така до 5-то ниво.Резултатът е този,че след стартът на 9 април тази година вие ще получавате близо 4000$ месечно без да правите повече каквото и да е за целта и то до живот.Представете си какъв би бил ефектът,ако се позанимаете доста повече.А при съвсем минимални усилия може да имате и 100-200$ на месец,Вие избирате!!! Не забравяйте няма какво да губите,освен свободното си време. Сещате ли се за някога, за по-полезно и доходоносно прекарано свободно време? Аз лично не. Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=fbaa0cc0
жорнализцити, ари марш убратну на сьелу

2012.03.23 | 09:58

2
От кой диалект взехте това "се премисли"? На литературен български е "размисли"!
пенсионер

2012.03.23 | 09:58

1
А ако бяха в злато дали щяха да са намалели или напротив.

Добави коментар

Водещи новини