Екатерина Захариева: Към момента няма пряка заплаха за страната ни

Кадър: БНТ
share

За военната интервенция на Турция в Сирия, президентът Ердоган настоява от година и половина. Той иска да се създаде зона за сигурност. Предприе се изтегляне на американските военни. ЕС призовава за диалог с Турция. Тя е важен партньор за България. Страната ни настоява да се спазва стриктно договореното между ЕС и Турция. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ.

„В Турция има над 4 милиона бежанци, а това е голям проблем за страната. На Съвета за сигурност коментирахме, че тази интервенция може да доведе до увеличаване на миграционния натиск към Европа. Има и друг риск - над 10 000 бойци на ИДИЛ се намират в затвори на територията на Сирия. Битката с Ислямска държава не е приключила. Всички ние поискахме отговори от САЩ за кризата в Сирия. Има данни, че част от терористите са преминали в Либия и Тунис. Призивът ни е да се прекратят тези действия, подпомагане на политическия процес в Сирия. Разбираме и притесненията на Турция. Има данни, че кюрдите са влезли в преговори с режима на Асад, а това може да усложни ситуацията“, подчерта външният ни министър.

„Не военните действия са начинът за прекратяване на войната в Сирия. Наблюдаваме внимателно ситуацията. Към момента няма пряка заплаха за страната ни“, категорична е Захариева.

България не подкрепя икономически санкции. Това би засегнало и нашата икономика“, коментира още Екатерина Захариева.

Тя предупреди, че назрява хуманитарна криза в размирните райони. Страната ни била готова да помогне.

Захариева коментира и срещата си с британския посланик Ема Хопкинс. "Обидата е силна и за българските граждани. Българите не са расисти. Ние сме едни от най-толерантните хора и сме го доказвали в историята си. Подчерта се ролята на българското правителство и се благодари за бързата реакция. За съжаление това е имиджов удар върху страната ни. Трябва да внимаваме какво говорим, за да не подхранваме подобни твърдения", коментира тя.

Водещи новини

Още новини