Кристалина Георгиева: Дянков да внимава с парите от Сребърния фонд

share

Правилно е да се търси по-голяма диверсификация къде да се влагат парите от Сребърния фонд, за да имат по-голяма доходност. Такива решения обаче трябва да се вземат от хора, които управляват пари, а не ангажирани с политически решения.

Това каза пред Дарик българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тя допълни, че не може само от министъра на финансите да се взема решение за Сребърния фонд. "Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях", коментира Георгиева. Тя посъветва да се потърсят тези, които са доказали, че управляват добре парите за пенсии.

"Държим около 2 млрд. лв. във фонда почти без лихва. Ако вземем такава сума от банка, ще платим със 100 млн. повече лихви на година. Трябва ли да го направим? Безпокойството от това у хората е голямо, затова според мен е добре между 30 и 40% да се вземе да се развърти, да влезе в обръщение по правилен начин, след задължителна обществена дискусия", каза пък премиерът. Бойко Борисов разпоредил на Дянков да събере най-добрите специалисти и публично да изяснят въпроса, както и защо сега се налага да плащаме 1,8 млрд. по направената от Милен Велчев сделка с външния дълг.

Водещи новини

Още новини