Хасан Адемов: Правителството е изхарчило 5 млрд. лв. неясно за какво

  • 05 март 2012 09:36

  • 1843
  • 3
Хасан Адемов: Правителството е изхарчило 5 млрд. лв. неясно за какво
©

Пред БНР състоянието на публичните финанси коментира Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, зам.-председател на Парламентарната комисия по труда и социалната политика.

"Темата за това, което се случва с публичните финанси е изключително актуална през последните седмици и ще продължи да бъде актуална, защото България трябва да рефинансира дълга си от 1.6 млрд. лева. Падежът е през януари 2013 година. Да не забравяме, че бюджетът за 2012 е приет с дефицит от един милиард, което означава, че тези дефицити, ако не бъдат покрити с преизпълнение на приходите в бюджета, което е изключително трудно, трябва по някакъв начин да се търсят заеми. Не случайно председателят на Бюджетната комисия признава, че трябва да се търсят външни и вътрешни заеми, за да може да се покрие тази фискална цел", заяви Адемов.

Той добави, че България е стабилна от гледна точка на фискалните позиции, защото съотношението дълг към брутен вътрешен продукт е едно от най-ниските - към 15 процента. "Има и нещо друго, което е важно - ако продължаваме с тези темпове да харчим парите от фискалния резерв, както казва бившият министър на финансите Пламен Орешарски в едно интервю, в началото на следващата година е възможно да нямаме изобщо фискален резерв", предупреди Адемов.

Той припомни, че в последните две години и половина вътрешният дълг е увеличен близо с два милиарда лева, а резервът е намалял с близо 3 милиарда и половина - 4 милиарда, което значи, че към 5 милиарда са изхарчени от това правителство без да е ясно точно за какво. "Като се има предвид че парите от "Фонд Козлодуй" са строго целеви, а дискусията около парите за Сребърния фонд е гореща, това, което трябва да предприеме правителството, трябва да бъде на базата на изключително сериозен обществен дебат, за да може да се вземе най-доброто решение. Очевидно това решение клони към възможности за търсене на външен или вътрешен заем", заключи Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1843 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
До всички с АМНЕЗИЯ

2014.02.24 | 18:00

3
Много добре знаем за какво е похарчен. ........... Щях да напиша нещо нецензурно, но пасувам. 2,5г. как не запомнихте че плащаме вашите магарии.

2012.03.11 | 09:27

2
mn dob1r i kompetenten politik.
ggg

2012.03.05 | 10:34

1
spe4eli realni pari http://signup.wazzub.info/?lrRef=a0c65435

Добави коментар

Водещи новини