Инвестират 40% от парите за пенсии на борсите в ЕС

  • 27 февруари 2012 09:26

  • 647
  • 0
Инвестират 40% от парите за пенсии на борсите в ЕС
©

До 40% от средствата за пенсии в Сребърния фонд ще може да се инвестират в акции, търгувани на борсите в страните от ЕС. Това гласят промени в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, подготвени от Министерството на финансите.

На фондовите борси в страни извън ЕС като Русия, Индия и Бразилия ще може да се инвестират до 30% от натрупаните пари за пенсии в Сребърния фонд. А в родната Българска фондова борса ще може да се влагат до 10% от средствата.

До 70% от парите в Сребърния фонд ще може да се влагат в български държавни ценни книжа. При положение че средствата във фонда сега са 1,8 млрд. лв., значи до 1,26 млрд. лв. може да се вземат от държавата, за да се покрият плащанията по външния дълг на страната през януари следващата година. След като във фонда влязат и парите от приватизацията през миналата година, което се очаква да стане през месец май, общата сума с която ще може да се купуват държавни ценни книжа, може да надмине 1,4 млрд. лв.

Управителният съвет на фонда, в който ще има и представители на бизнеса и синдикатите, ще решава по какъв начин и в какъв размер да се влагат парите за пенсии.

Последвайте канала на

647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини