БСП подхвана досието на Георги Първанов

share

Всички истини за 4 февруари 1997 г. и критото близо 20 години досие „Гоце“ очакват да чуят социалистите от бившия си лидер Георги Първанов. Това коментираха пред „Монитор“ приближени до председателя Сергей Станишев.

Те допълниха, че по време на обиколките в страната Първанов има чудесната възможност да обясни и да разсее съмненията, че през последните години е правил задкулисни договорки в ущърб на партията.

Висши социалисти припомниха, че според разсекретеното досие на Георги Първанов папката „Гоце“ е била върната в архива от тогавашния шеф на НРС ген. Бриго Аспарухов точно на 4 февруари 1997 г., като до онзи момент е стояла в сейфа в неговия кабинет. Затова президентът трябва да отговори дали има случайно съвпадение на датите или връщането на досието в архива и връщането на мандата от страна на БСП са свързани. Нужно е да знаем и дали в онзи момент е имало някакви тайни договорки между лидера на БСП Георги Първанов и лидера на СДС Иван Костов, коментираха червени. И припомниха, че въпреки яростната си позиция срещу ДС Костов нито веднъж не е споменал за досието на Първанов, преди то да стане публично достояние със закона на Румен Петков. Има още неща около 4 февруари, за които Първанов трябва да даде публичен отговор, коментираха пред „Монитор“ приближени до Сергей Станишев дни след като Първанов официално заяви, че ще се кандидатира за лидерския пост в БСП.

Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров потвърди, че досието „Гоце“ е било в сейфа на Бриго Аспарухов, а после е преминало в неговия началнически сейф. Исках да съм сигурен, че няма да изчезне, обясни Гяуров. И допълни, че по онова време в папката не е имало повече листи, отколкото в момента.

Други социалисти пък настояват доскорошният държавен глава да поеме заедно с бившия МВР шеф Румен Петков отговорността за действащия в момента закон за досиетата, който вкарва в една графа всички служители на ДС - и тези, които са работили за научно-техническото разузнаване, и онези, които са писали доноси срещу колеги. Те припомниха, че законът бе приет именно с цел да бъде извадена папката „Гоце“ месеци преди предизборната кампания за президентския вот през 2006 г., така че тя да не може да се използва като компромат. Така и не получихме отговор защо той 18 години мълча по темата, щом обясняваше, че се гордее с това, което е правил. Заради неговото мълчание обаче бяха унищожени съдбите на много разузнавачи, коментираха още представители на БСП.

Междувременно стана ясно, че след критиката на червеното ръководство за тайно организирани срещи на Първанов бившият държавен глава е решил за по-сигурно да си насрочи дискусия в Плевен, където е районът на най-близкия му социалист Румен Петков. Запознати коментираха, че бившият Първанов често насрочвал тайни сбирки със свои хора в местния хотел „Ростов“, който е собственост на ексдепутата от БСП Васил Антонов.

Водещи новини

Още новини