Парламентът ще заседава тържествено във Велико Търново на 16 април 

Novini.bg
share

Народното събрание ще проведе тържествено пленарно заседание на 16 април във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това решиха депутатите днес. Заседанието ще е в сградата на музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. 

Тържественото заседание ще започне с възстановка и ще продължи с речи на председателите на всяка от парламентарните групи. Дневният ред включва приемане на Обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция. Предвижда се обръщението да бъде прочетено от най-младите народни представители от всяка парламентарна група. 

Във всички училища в България на 16 април ще се проведе урок по Конституция, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Примерен урок ще бъде публикуван на страницата на Народното събрание, за да може всеки учител да го използва. Цяла България в този ден ще говори за българската Конституция, посочи Караянчева. 

Съпътстващите събития по честването ще започнат от 5 февруари с концерт на Софийската филхармония в зала "България" в София, каза Караянчева. На 10 февруари в парламента ще се проведе ден на отворените врати, в който гражданите ще могат да разгледат Народното събрание и да видят оригинала на Търновската конституция. Във всеки областен град ще бъде представена изложба по повод годишнината. В парламента ще се проведе и дискусия на младежи. 

Досега всичко, което се е правило в годините по повод честванията, е било по-институционално, каза Караянчева. Ние решихме, че честванията трябва да са обърнати към хората, повече български граждани да разберат какво се е случило и какво са направили строителите на съвременна България, каза още тя. 

Надявам се духът на учредителите да започне да витае от днес в тази зала, нека да бъдем конструктивни, отбеляза Цвета Караянчева.

Водещи новини

Още новини