Във Враца беше открита пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

  • 19 януари 2019 12:12

  • 282
  • 0
 Във Враца беше открита пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
© Народно събрание

Във Враца беше открита пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Инициативата за представителната експозиция, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви“. 

Изложбата откри областният управител Малина Николова. Тя отбеляза, че този емблематичен период от историята поставя началото на самоопределянето на България като модерна правова държава. Конституцията на Княжество България от април 1879 г. е исторически успех за цялото българско общество, защото чрез нея се утвърждават икономическите и обществени отношения и се поставят рамките на демократичната система, добави още Малина Николова. Тя изказа благодарност на председателя на 44-ото Народно събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, под чийто патронаж се провежда инициативата.

Гост на откриването беше и евродепутатът инж. Владимир Уручев, който заяви, че Търновската конституция не само слага основите на новата държава, но и предопределя пътя на една модерна държава. Той допълни, че 140 години след създаването на Търновската конституция можем да се гордеем с този акт и да надграждаме свободите и ценностите, заложени в него.

Експозицията съдържа 40 платна, представящи ценни документи и моменти от историческото събитие през 1879 г. Изложбата е експонирана до 24 януари 2019 г. в Малка зала на Художествена галерия „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей – Враца.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини