Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси

  • 17 януари 2019 10:00

  • 346
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси
© Novini.bg (архив)

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. Промените, внесени от Министерския съвет, бяха одобрени със 130 гласа "за" и 2 "въздържал се". 

Със законопроекта се транспонират изменения в европейска директива относно ограничението за употребата на определени опасни вещества в електрическото и електронното оборудване (ЕЕО). Основната цел на директивата е ограничаването на определени опасни вещества в електрическото и електронното оборудване, въвеждане на процедура за освобождаване от ограниченията на определени материали и компоненти и инструментите за осигуряване на съответствие с въведените ограничения. 

Срокът за транспониране на преработената директива е юни т. г., като от 22 юли 2019 г. ограниченията за употреба на определени опасни вещества ще се прилагат за всяко електрическо и електронно оборудване (включително кабели или резервни части за неговия ремонт), което се пуска на пазара, като същевременно се предоставя възможност за повторната употреба на резервни части за тези изделия за определен период. От обхвата на закона се освобождават тръбните органи, музикални инструменти, които съдържат олово, поради липсата на надеждни заместители. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини