Президентът очаква конкретни действия по реформата в съдебната система

Булфото
share

Дългосрочната цел на България е да си реформираме системата на правораздаване така, че да отпадне Механизмът за координация и контрол.

Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по повод последния доклад на Европейската комисия.

"Мен ме притеснява това, че в България гледаме докладите от Брюксел от доклад до доклад. Всъщност, докладите от Брюксел са, за да може да ни посочат дали прогресираме в дългосрочната цел", добави той.

Държавният глава заяви, че планира поредица от срещи по темата. "Разговарях с министъра на правосъдието, разговарях с главния прокурор, очаквам конкретно разписани действия, за да може България да приключи голямата си цел. Ще направя поредица от срещи – не, за да се обясняваме за всеки пореден доклад, а за да направим екшън-план как да приключим с реформите в края на 2013 г. и да излезем с достойнство от този механизъм. Това е моята цел, а не просто всеки доклад, който поражда порой от обяснения кой е виновен, за какво е виновен. За мен това не е важно. Важно е как да си свършим стратегическите реформи, с които сме се ангажирали пред нашите партньори в Брюксел", подчерта Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини