Диана Ковачева: До 10 дни ще изготвим график с мерките по евродоклада

  • 12 февруари 2012 11:44

  • 1068
  • 1
Диана Ковачева: До 10 дни ще изготвим график с мерките по евродоклада
©

До 10 дни трябва да бъде готов графикът с мерки във връзка с препоръките в последния междинен мониторингов доклад на Европейската комисия.

Това заяви министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент пред БНР. Тя съобщи, че в момента се изработва графика с мерки, който до 10 дни трябва да бъде готов и представен за одобрение в Министерски съвет. Ковачева припомни, че през юли страната ни очаква обзорния доклад за свършеното през последните 5 години. "Това е един добър повод да започнем да говорим за бъдещето на механизма, т.е. какво се случва в България след 5 години мониторингов механизъм и какво оттук-нататък. Отговорът би следвало да го дадем заедно с ЕК", добави тя.

По думите на Ковачева, до средата на април  ще бъдат готови промените в Закона за съдебната власт, които касаят назначенията в съдебната власт и номинациите на членове във Висшия съдебен съвет. "Целта е процедурите да станат по-прозрачни, защото до този момент има правила, но те не са достатъчно широко скроени, не обхващат самото номиниране, дискусиите по което би трябвало да се изтегнат по-назад във времето, а не в деня на самата номинация”, обясни правосъдният министър.

Ковачева съобщи, че България ще търси помощта на чужди специалисти при изграждането на новите затвори, тъй като последният такъв в страната ни е построен през 60-те години на 20 век и "никой вече не помни как се прави това". Тя посочи, че България има нужда от голям затвор, който да подслони около 2000 лишени от свобода.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1068 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
'

2012.03.01 | 16:05

1
Лельо, най-напред осъди Баретата на доживот, а после мъдрете какво повелява закона. И за миг не забравяйте, че Бог ви гледа......

Добави коментар

Водещи новини