Петър Стоянов: Не искаме президент с досие

Булфото
share

Отричането на фашизма и отричането на комунизма са двата стълба, върху която се градят съвременните вярвания. Това каза президентът Петър Стоянов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Моето участ в политиката на би донесло позитиви за нито една дясна партия. Моето време в политиката вече е минало. А съм може би един от малкото политици, чийто живот е свързан само с една партия, каза той. Той не харесва политиката и човекът Георги Първанов. "Ние не искаме нашия президент да е бивш агент на ДС, каза Петър Стоянов и обясни, че Първанов не е бивало да отрича до последно това, след като вече е станало ясно. 

"В годините аз съм се въздържал да правя изказвания. Ние с него сме много различни, ние сме като огъня и водата – различно семейно възпитание, различна среда. Аз винаги съм смятал, че след 1989 година българската демокрация, нейното развитие, трябваше да стъпи по здраво на антикомунизма. В България умишлено се внуши, че думата антикомунизъм е мръсна дума. Думата антифашизъм не е мръсна дума, а антикомунизъм е, питам защо. Това е разликата между мен и Първанов”, обясни още Петър Стоянов.

Българската десница получи много удари и част от тях дойдоха от хора, които се радваха на пълни зали, на толкова много народ. Ние бяхме прекалено наивни и неподготвени за големия преход. Единствените подготвени бяха от ДС и от висшите етажи на номенклатурата, те са единствните посветени.

И в Русия беше така – на висшите етажи на номенклатурата им беше писнало да управляват една такава толкова богата държава – злато, нефт... и да не могат да предадат това богатство на своите наследници, защото за да го направят, им трябва демокрация. Затова те направиха прехода, за да могат да присвоят това богатство, каза Петър Стоянов.

Подкрепям Мартин Димитров, защото той е млад и него не могат да му препишат каквито и да е минали провали. Бях против съюзяването на Мартин Димитров и Иван Костов, подчерта още Петър Стоянов и добави, че СДС можеше само да влезе в парламента.  "Не искам да хвърлям упреци на ръководството на СДС, но забелязах, че наличието на стари лица, които се сменят периодично, пречи на партията да върви напред. На тези 2 млн. седесари дължа всичко, дължа това, че съм станал президент", зави Петър Соянов. По думите му човек трябва да бъде себе си.

Водещи новини

Още новини