Сакскобургготски: Темата за президент от турски произход показва липса на предразсъдъци

Булфото
share

Дори завъртането на идеята за президент от турски произход показва липсата на предразсъдъци. Този коментар направи бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който бе домакин на кръгла маса, посветена на извънредното законодателство за справяне с тероризма и въведеното задължително гласуване. Тя се проведе в двореца "Врана" и събра конституционалисти, бивши депутати и експерти по сигурността.

Симеон Сакскобургготски заяви, че Европа има сили за справяне с бежанската криза. Според него вместо да се паникьосва публиката с всевъзможни апокалиптични сценарии, трябва да се помисли какво може да се направи на практика и как страните да се справят с мигрантския натиск.

За Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието в кабинета на Пламен Орешарски, основният въпрос е дали сигурността ни гарантира свободата или свободата ни гарантира сигурност.

Бившият главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност проф. Николай Радулов е на мнение, че трябва да сме много внимателни с подобно извънредно законодателство. Когато има някакъв проблем, вместо да преценим дали се изпълняват законите, които сега позволяват да се борим, т.е. съществуващият инструментариум, ние решаваме, че е най-добре да направим един нов закон. Този закон е демонстрация на това как правим нещо ново, преди да сме разбрали дали старото върши работа, а то върши работа, заяви проф. Радулов.

Приетите промени в изборното законодателство, които ни задължават да гласуваме и сме заплашени от санкция, ако не сторим това, ще донесат и ползи, и негативи, подчерта конституционалистът проф. Емилия Друмева.

 

Водещи новини

Още новини