Огнян Герджиков: Недопустимо е ограничаване на права заради негласуване

  • 19 септември 2016 14:46

  • 3875
  • 1
Огнян Герджиков: Недопустимо е ограничаване на права заради негласуване
© Булфото

Според бившия председател на парламента проф. Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то е недопустимо ограничаване на права заради негласуване.
Той коментира въпроса за задължителното гласуване и приетата санкция за заличаване от избирателните списъци при две последователни негласувания на избори от един и същи вид на кръгла маса "Свободата, сигурността и върховенството на правото - демократичното общество в 21-ви век" в двореца "Врана". Форумът е организиран от Либералния институт за политически анализи, фондацията "Фридрих Науман" и Европейския либерален форум.

По-демократично е гласуването да е само право, да не е задължително. Нашата действителност в последните години е такава, че гласуването се превърна в търговия, процесът на гласуването е изкривен, посочи Герджиков. По думите му като че ли задължителността на гласуването в някаква степен ще намали безобразията, които стават в изборния процес и от тази гледна точка той подкрепя задължителното гласуване.

Герджиков обаче има известни резерви дали това се вмества в сегашната редакция на Конституцията за гласуването като право.
Той каза, че най-много го притеснява въведената санкция за заличаване от списъците при негласуване. Според него това е недопустимо и е отнемане или ограничаване на правоспособността - нещо, което по думите му от Древен Рим насам никое демократично общество не си е позволявало.

Ще бъде изненадан, ако КС не отмени закона в тази част, коментира Герджиков, цитиран от БТА. Не мога да си представя, че в нашата държава, която се стреми да бъде правова и демократична, ще има такова ограничаване на правоспособността, посочи още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.19 | 18:00

1
; върховенството ма правото ; , в нашите условия е направо цинично , като се вземат интересите на законодателите и личностните им качества , е ясно на чия страна е ;правото;

Добави коментар

Водещи новини