"Алфа рисърч": 57% от гражданите ще гласуват на Президентските избори

  • 21 септември 2016 13:04

  • 1669
  • 4
"Алфа рисърч": 57% от гражданите ще гласуват на Президентските избори
© Булфото

57% от гражданите с право на глас декларират, че ще участват в Президентските избори. 51% заявяват готовност да гласуват на Референдума, който ще се проведе заедно с тях. Това показват данните от регулярното тримесечно проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 9-15 септември сред 1026 пълнолетни жители на страната.

Този процент е само с 2 пункта по-висок от отговорилите положително на същия въпрос месец преди Референдума за електронното гласуване през миналата година. Реалната активност тогава беше 39.67%. Интересен от политическа гледна точка е въпросът, дали провеждането на Референдум заедно с национални избори ще доведе до ръст в избирателната активност, или всенародното допитване отново ще остане по-неглижирано.

От "Алфа рисърч" посочват, че липсата на номинация от страна на най-голямата и управляваща партия ГЕРБ прави невъзможно точното отчитане на подкрепата за вече известните претенденти за президентския пост. Конкретното име, което ГЕРБ ще посочи, може да повлияе не само на резултата на собствения му кандидат, но и на разпределението на гласовете между останалите. На този етап и на база настоящото проучване, "Алфа Рисърч" се ангажира със следните тенденции по отношение на президентския вот: изходът от кандидат-президентската надпревара със сигурност ще се реши на втори тур; конкурентните кандидатури в ляво и съперничеството между основните формации не намаляват, а увеличават електоралната мобилизация на техните симпатизанти; името на кандидата на ГЕРБ има по-малко значение за първи тур на изборите, но може да се окаже решаващо за изхода от втория тур.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1669 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.09.25 | 14:04

4
Драги ми Труфи голя дрисльо си.
Труфи Люляков

2016.09.25 | 14:04

2
Много ме кефят такива подранили проучвания, които някак си успяват да да направят заключение за цялата страна на базата на 1100 човека (вероятно софиянци). Хора гласувайте си като пичове и не вземайте подобни "прогнози" на сериозно. Това е просто още един начин за манипулация. Когато някой, който се двоуми (например баба или дядо) дали да гласува и погледне тези цифри, ще си каже типичното: А, ми че то повечето хора като ще гласуват, аз защо да гласувам" и така типично по български се оставят в ръцете на другите. Но не забравяйте, че все пак циганите са едни от най-активните гласоподаватели.
Циганин

2016.09.25 | 14:04

3
Четях с интерес ,докато стигнах до ...циганите !А ти помисли умнико ,защо циганите са най -активни !Защото свинете работа им не дават ,гладни и голи защо ги държат ,ами в такива моменти великодушно 40-50 лева да им дадат !И после забравят ,че и такива има ,те ще си папкат ,а на другите ,мамата и до нови избори !

2016.09.21 | 14:04

1
Г- н циганин за да работиш трябва желание и някаква квалификация. И двата фактора не можеш да ги дадеш на сила.

Добави коментар

Водещи новини