Приеха вдигането на пенсионната възраст с 4 м. от догодина

share

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха предложението на Красимир Велчев и група народни представители от ГЕРБ пенсионната възраст да бъде увеличена с по четири месеца за всички категории труд през следващите три години.

Комисията прие предложенията за промени, препоръчани от работната група и отхвърли тези на опозицията. Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова заяви, че решенията на управляващите се променят по два пъти на ден. Ако има следващ митинг пред парламента, сигурно сметките в бюджета ще излязат и с увеличение на възрастта за пенсиониране с един месец от догодина, каза Манолова.

Йордан Цонев, депутат от парламентарната група на ДПС, посочи, че по принцип приема предложението за увеличаване на пенсионната възраст, но е против то да се прилага от началото на 2012 година. По думите му тази стъпка трябва да се планира с поне тригодишен хоризонт.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че неговата партия не подкрепя предложението на ГЕРБ. Тази крачка не си струва усилията и не решава никакъв фискален проблем, заяви Йордан Цонев.

Резултатите ще са в средносрочени дългосрочен аспект, каза Бисер Петков, шеф на НОИ. От вдигането на възрастта в трите категории труд ще бъдат засегнати около 10 500 души. В 50 от 85 браншове синдикати и работодатели договориха от 2012 година увеличение на минималните осигурителните прагове средно със 7 процента, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Министър Младенов призова синдикатите към разум и за спиране на стачката в железниците.

Водещи новини

Още новини