Борисов: България не плаща на Турция, а за хуманитарна помощ за бежанците

share

Държа да уточня, че средствата, които се предоставят по Механизма на Европейската комисия за Турция, отиват не в турската държава, а в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование. Там са се родили над 60 хиляди деца, трябва някой да се погрижи за тях.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. На него беше прието предложение до Народното събрание за ратифициране на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на механизма за Турция в полза на бежанците. „Спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там”, коментира още премиерът.

На заседанието на кабинета той постави и въпроса за резултатите от работата на междуведомствената комисия, която трябваше да съобрази с международноправните норми ползваните от почетните консули в България привилегии. Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов докладва, че са изготвени промени в три наредби, с което драстично ще бъдат ограничени привилегиите им относно ползването на дипломатически номера на леки автомобили, освобождаване от ДДС и митнически сборове.

Водещи новини

Още новини