Доброволни отряди за опазване на реда по границата, поискаха жители на Тополовград

  • 18 март 2016 09:32

  • 1814
  • 3
Доброволни отряди за опазване на реда по границата, поискаха жители на Тополовград
©

Доброволни отряди за опазване на реда по границата иска кметът на Община Тополовград. С писмо до министър Бъчварова той предлага те да се обучават в изоставени казарми, за чийто ремонт ще плати кметството, съобщава БТВ.

Село Радовец е на километър от границата с Турция. Дори 80-годишната баба Василка знае маршрута на нарушителите: "Идват откъм Сладун, минават мрежата и оттам ги чакат тези как да ги нарека. Каналджии и ги превозват".

Възрастната жена е съгласна доброволци да пазят селото - и от мигранти, и от кражби: "Идеално, иначе се страхуваме, въпреки че не се е случило нищо лошо, ама заключвам, връзвам врати".

От селото до първа гранична зона срещаме само един патрул на гранична полиция. Кметът разказва, че миналата година нарушителите едва не запалили две села – палели огън, за да ги намерят каналджиите. От някогашния граничен пункт, на който е имало строг контрол и са искали открити листи, днес е останало твърде малко.

"Да патрулират, да си сътрудничат с гранична полиция и МВР. И като видят непознати в района, да ги задържат или да ги преведат до граничен пункт", предлага кметът на Община Тополовград Божин Божинов. Идеята е три пъти годишно доброволците да минават обучение. "От МВР ще искаме 14 и 15 застава, които са на територията на общината да ги прехвърлят, като ние поемаме ангажимента да ги възстановим. Ще искаме от министъра военна техника – 2 БТР и един военен танк, и два бордови зила, с които да извозваме хората".

Група мъже, които живеят до браздата разказват, че мигрантите за тях са ежедневие, а спокойствието – спомен. Категорични са, че не може просто да се влиза в суверенна държава.

Според кмета на Община Тополовград 200 мъже от града и близките села вече са готови да се включат в доброволните отряди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1814 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
коко

2016.03.23 | 23:34

3
Бъчварова,къде са твоите полицаи - на кафе ли? Хората знаят откъде и как минават ...А МВР НЕ ЗНАЕ.

2016.03.23 | 23:33

2
Kазват, че сега сме добре в ЕС, а по Живково време как се охраняваха границите без доброволни отряди и пиле не можеше да прехвръкне, и пътища се строяха и училища и язовири.... бедна е била тогава държавата нали...
M=MZн

2016.03.23 | 23:33

1
ВСИЧКО ТОВА БЕ ИЗГРАДЕНО НО НЯКОЙ ГО РАЗРУШИХА И ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОИ СА НО СИ МЬЛЧИМ И ВСИЧКО ТОВА Е ЗА СМЕТКА НА БЕДНИЯ БЬЛГАРСКИЯ НАРОД.

Добави коментар

Водещи новини