ЕС предлага още три милиарда евро на Турция за бежанците

  • 07 март 2016 18:13

  • 2445
  • 7
ЕС предлага още три милиарда евро на Турция за бежанците
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз ще удвои размера на помощта, която предлага на Турция за справяне с бежанците. Това се казва в проектопредложение на Брюксел, изготвено на срещата ЕС-Турция. Така сумата за Анкара ще достигне общо 6 милиарда евро.

В документа са изброени действията и на двете страни за слагане край на бежанската криза. В него се предлага турската страна да приеме обратно всички мигранти без редовни документи от гръцките острови, включително сирийци. След това Европа ще вземе директно от турска територия по един сирийски бежанец на всеки сириец, който Анкара получи от Гърция.

Освен това Евросъюзът предлага въвеждане на облекчения на визовите изисквания при пътуване на турски граждани в страните от Шенгенската зона от края на юни.

По-рано днес Турция предложи на Европейския съюз по-голяма помощ във възпирането на миграционния поток към Европа, но поиска в замяна повече пари, по-бързи преговори по присъединяване към ЕС и по-скорошно отпадане на визовия режим за турските граждани, пътуващи в Европа, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара е готова да приеме обратно мигранти, които не са сирийци и на които е отказано убежище в Европа, както и всички онези, които са заловени в турски териториални води. Анкара се ангажира още с твърди действия срещу трафикантите на хора, съобщиха дипломатите.

Извънредната среща на върха ЕС-Турция, която бе планирано да продължи половин ден, бе удължена, за да бъде дадена възможност на Давутоглу да представи "нови идеи", които отиват отвъд досегашните ангажименти на Турция.

Дипломати, цитирани от БТА съобщиха, че на предварителната среща с германския канцлер Ангела Меркел и с холандския премиер Марк Рюте в неделя вечерта, Давутоглу е поискал повече средства от обещаните към момента три милиарда евро в помощ на сирийските бежанци в Турция. Един източник твърди, че Анкара е поискала 20 милиарда евро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2445 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.03.12 | 13:57

7
Леле, тази сган не може да ги накараш да работят....само смучат социални помощи и првят бели, от опит казвам, ужас!!!

2016.03.12 | 13:56

6
Mrysni ewrogeove. Da davat ludi pari na turskata izmet, vmesto usilvane i pazene na sobstvenite si granici i tolkoz. Kvo da komentira chovek...Loshi neshta tepyrva predstoqt, tova nishto ne e.

2016.03.12 | 13:56

5
С тия пари Турция да качва емигрантите на самолети и директно в Берлин при Меркел тя ги желае.
М

2016.03.09 | 17:18

4
Защо гостите, поканени от Меркел, трябва да останат в Турция?
777

2016.03.09 | 07:46

3
И ДУПЕ ША ДАВА.........
аспиринът

2016.03.09 | 07:46

2
бахти педераския евро съюз

2016.03.08 | 00:30

1
А ЕС няма ли да си предложи задника на Турция ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини